Почетна » Коалиција за слободу медија: Први мај треба да нас подсети да је борба за боље услове рада непрестана

Коалиција за слободу медија: Први мај треба да нас подсети да је борба за боље услове рада непрестана

од Жиг Инфо
0 коментар

Данас је Међународни празник рада, дан сећања на демонстрације радничког покрета одржане у Чикагу 1886. године. Односно, дан који треба да буде подсетник свима да је борба за боље услове рада непрестана.

Овим поводом желимо да нагласимо да је положај новинара и медијских радника у Србији далеко од завидног. Посао је неизвестан, накнаде су ниске, док притисци долазе са свих страна, у свим облицима, неретко као претње, али и физички напади. Највећу одговорност за такво стање у Србији сносе институције и зато их позивамо да створе боље окружење за рад новинара.

Наша истраживања показују да је социјални и економски положај новинара и других медијских радника у Србији и даље неповољан. Велики проблем представља несигурност у којој бројни новинари раде, без загарантованих радних права, са несигурним уговорима по којима су ангажовани.

У најтежем положају су они новинари који раде ван радног односа, на привременим и повременим пословима, по уговору о делу и немају никакву заштиту.

Лоша финансијска ситуација утицала је да поједини новинари раде у више медија како би обезбедили основна средства за живот или да раде друге послове ван новинарства. Са истим проблемима се сусрећу и млади новинари.

На лоше услове утиче целокупно стање слободе медија, као и различити притисци што у крајњој линији оставља дирекнте последице по ментално здравље новинара.

Новинари су готово свакодневна ета политичких функционера. Уместо да одговарају на новинарска питања, они се вербално, често уличарским речником, обрачунавају са новинарима. На тај начин од новинара праве легитимне мете у јавности, те се многи суочавају са разним претњама, што угрожава њихову безбедност. Претње и напади на новинаре ретко се кажњавају, а ако се доспе до санкција, оне су минималне.

Коалиција за слободу медија зато позива институције у Србији, као најодговорније за стечено стање, да створе боље услове за рад новинара, а грађане да буду савезници новинарима у борби за бољи положај, јер су и новинари увек на терену да подрже борбу грађана за остваривање њихових права, међу коијма су и боља радна права.

Можда ти се свиди

Оставите коментар