Почетна » Поскупели уџбеници, ни “Шапићевих” 20.000 динара неће бити довољно: Цене по комплету скочиле и за 7.000

Поскупели уџбеници, ни “Шапићевих” 20.000 динара неће бити довољно: Цене по комплету скочиле и за 7.000

од Други Пишу
0 коментар

Када је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић средином априла обећао по 20.000 динара за сваког основца и средњошколаца на име набавке уџбеника, можда су родитељи београдских ђака могли да се надају да ће им то бити довољно да опреме децу у новој школској години. Међутим, месец дана касније, понуде за набавку књига из појединих школа већини њих, посебно онима који имају децу у вишим разредима, разбијају сваку илузију, јер, рецимо, комплети уџбеника за седми или осми разред премашују обећану цифру.

Током априла до већине београдских родитеља стигле су информације да не могу да рачунају да ће Град финансирати набавку књига на начин како је то урађено прошле године. Прошлог лета бесплатни уџбеници су наручени и подељени преко школа као једно од предизборних обећања у главном граду, уз најаву да ће то заживети као стална пракса наредних година.

Овог пролећа прво се незванично могло чути да ће уместо набавке преко школа уследити подела ваучера јер је то једноставније за реализацију, да би Александар Шапић у једном тренутку саопштио да сваком основцу и средњошколцу у септембру следује по 20.000 динара за набавку књига.

„Одлучили смо да уместо уџбеника за основце и средњошколце, које смо увели прошле годину по први пут, одемо корак даље и да обезбедимо 20.000 динара по детету које иде у београдску основну и средњу школу. То смо назвали ђачка помоћ родитељима“, рекао је Шапић тада.

Навео је и да је најскупљи комплет уџбеника око 16.000, 17.000 динара док је најјефтинији – за ниже разреде основних школа – око 11.500 динара, што је остављало простора да родитељи помисле да би од те нове градске помоћи могло да остане и за прибор, нову ђачку торбу или патике.

Томе још увек можда могу да се надају они чија деца иду у ниже разреде основне школе, пошто се комплети књига у нижи разредима крећу око 10.000 или 11.000. Наравно, са увођењем више предмета и уџбеника, цена расте, па је сасвим извесно да ће родитељи седмака, осмака и средњошколаца морати да додају за набавку школских књига.

“Шокирали смо се кад смо видели понуду”
Према понуди коју су родитељи добили из новобеоградске основне школе “Марко Орешковић”, комплет школских књига за седми разред са немачким као другим страним језиком износи 23.325 динара, док је за оне који уче италијански као други страни језик цена за скоро 400 динара виша и износи 23.705 динара.

“Шокирали смо се када смо видели цене. Веровали смо да ће тих 20.000 бити довољно, јер нам је препрошле године старије дете било седми разред и тада нас је комплет коштао око 16.000 динара. Прошле године су набављене бесплатно преко школе, а ово сада је баш био шок када је млађе дете донело понуду”, прича нам отац једног седмака из ове новобеоградске школе.

За књиге из српског језика, према овој понуди, потребно је око 3.000 динара пошто је читанка “Уметност речи” издавача Новог логоса 1.100 динара, граматика истог издавача 1.100, а радна свеска 790 динара. Уџбеник из математике са збирком задатака, у издању Вулкана, кошта 1.990 динара. Географија за седми разред Новог логоса је 1.330 динара, а за неме карте је потребно издвојити још 225 динара. Вулканова историја за седми разред је 1.200 динара, док је биологија Новог логоса нешто скупља и износи 1.650.

За књиге из физике је потребно 1.800 динара, по 900 за уџбеник и збирку задатака, обоје издавачке куће Сазнање. За предмет техника и технологија потребан је уџбеник Клетта по цени од 1.210 динара и комплет материјала, који кошта 1.790 динара. Вукланова књига из хемије за седми разред је 1.040 уз коју иде и збирка задатака, чија је цена 850 динара.

Уџбеник из енглеског за седми у издању Новог логоса је 1.590 динара, уз који иде и радна свеска која кошта 880 динара. За књигу из италијанског, у издању Дата статуса, потребно је платити 1.290, а радну свеску 990 динара.

У овом комплету за седмака још је и Музичка култура 7, књига у издању Новог логоса по цени од 890 динара, Ликовна култура 7 Едуке по цени од 880 и уџбеник из информатике, који је издао БИГЗ по цени од 1.100 динара.

Само за радне свеске више од 9.000 динара
Сем наруџбине целог комплета, родитељима основаца у школи “Марко Орешковић” нуди се могућност да наруче само радне свеске, по цени од 9.315 до 9.515 динара зависно од другог страног језика.

И родитељима у другим београдским школама најављено је да ће ових дана деца из школе донети понуди за набавку уџбеника, док су неке школе окачиле на своје интернет презентације окачиле које ће књиге користити следеће године, да родитељи само већ могу да направе оквирну калкулацији или да виде да ли и шта од књига које су користила старија деца могу да искористе. Тако је на сајту основне школе “Лаза Костић” из Београда окачен је списак неопходних уџбеника за наредну школску годину по разредима, али без цена.

Претрагом по сајтовима наведених издавача, Нова.рс је дошла до рачунице више од 22.000 динара за књиге осмака према списку на сајту ове школе, уз ограду да можда нису сви ценовници издавача, који се могу пронаћи на њиховим презентацијама, још увек актуелни или да можда неће бити кориговани наредних дана.

Вулканова читанка из српског која је неопходна осмацима у београдској основној школи “Лаза Костић” кошта 1.200, граматика је 1.010, а радна свеска за српски језик је 790 динара. Уџбеник и збирка задатака из математика истог издавача, је 1.990 динара, слично као и код седмака у “Марку Орешковићу”. Сличне су и цене уџбеника из историје, где је Вулканова историја за осми разред 1.200 динара, као и из географије по цени од 1.330, мада на овом списку недостају нема карте.

Хиљаду по хиљаду…. оде Шапићева помоћ
Мало се разликују цене књига за физику, где је уџбеник у издању Логоса 1.290 динара, док је припадајућа збирка задатака Логос 750 динара. Биологија, у издању БИГЗ-а, из које ће да уче осмаци у “Лази Костић”, према доступним ценама на интернету тренутно је 1.550 динара, што је сто динара јефтиније од књиге која се тражи седмацима у “Марку Орешковићу”.

Осмацима је такође потребна и Вукалнова хемија, чија је цена тренутно 1.050 и припадајућа збирка задатака са лабораторијским вежбама 850 динара. Књиге за технику и технологију су такође сличних цена, уџбеник 1.200 динара, а материјали за конструктивно моделовање 1.790 динара.

Уџбеници за музичко, ликовно и информатику такође коштају отприлике исто за седмака и осмака. Логос Музичка култура за осми разред је 890, Вулкан Ликовна култура 830 динара, а Информатика од истог издавача 1.040 динара.

Књига за енглески језик за осмаке издавачке куће Клетт, бар према подацима са њихове интернет презентације је 1.100 динара и за скоро 500 динара јефтинија је од оне Новог логоса која је у понуди за седмаке. Нешто је јефтинија и радна свеска која кошта 670 динара.

Осмацима у “Лази Костићу” као књиге за други страни језик су прописани ужбеници за немачки, у издању Клетт, по цени од 1.110 динара и радне свеске од 790 динара, као и књиге за руски од истог издавача по истој цени.

Уз резерву да ова пројекција цене комплет књига за осмаке у школи “Лаза Костић” доживи и неке промене, јасно је да родитељима седмака и осмака у Београду обећаних 20.000 неће бити довољно за набавку књига.

Рецимо, наш саговорник са почетка овог текста чији седмак је донео понуду из ОШ “Марко Орешковић”, а чије старије дете креће у гимназију.

У средњим школама не постоји пракса наручивања уџбеника преко школе, па је сасвим јасно да некоме ко има рецимо једно дете у гимназији и једно у неком вишем разреду основне школе тзв. Шапићева ђачка помоћ неће бити довољна, као ни онима који имају двоје деце у вишим разредима основаца.

Важно је напоменути, да ће, бар како је најавио Шапић, родитељи новац за набавку књига добити у септембру.

Foto:Zorana Mandic/ATAImages; Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva ; shutterstock

Јелена Булајић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар