Почетна » КРИК РАЗОТКРИО: Вучићеву заклетву обезбеђивао члан екипе Салета Мутавог

КРИК РАЗОТКРИО: Вучићеву заклетву обезбеђивао члан екипе Салета Мутавог

од admin
0 коментар

„Давите ме, давите ме, нисам ништа скривио“, викао је младић кога је група мушкараца одвукла са церемоније полагања заклетве председника Александра Вучића држећи га око врата. Младић је на скуп дошао да протестује против новог председника, али је насилно уклоњен са догађаја.

Исто се догодило и новинарки листа „Данас“ док је покушавала да узме изјаву од једног старијег грађанина који је носио транспарент против власти. „Немој да сликаш, узећу ти тај телефон“, довикнуо је мушкарац новинарки, а затим ју је ухватио, подигао и уклонио са догађаја. На фотографијама са скупа види се и да је један од насилника зграбио за врат и младог фото-репортера, док му је други држао руке спречавајући га да слика.

Јавност, узнемирена насилним догађајем, захтевала је да се открије ко су људи који су се овако опходили према новинарима и грађанима.

Сцена са полагања заклетве (фото: E-stock.us /Александар Бачлија)

Председник Вучић најпре се извинио, а потом оправдао насиље рекавши да су „можда могли блаже да их уклоне“, али су то морали да ураде да би спречили „масакр и немире“ на свечаности. Није открио ко су насилници.

Одговор је дала његова Српска напредна странка у саопштењу у ком је насилнике назвала „редарима странке“. Жртве су, међутим, испричале да ниједан од њих није имао обележја која би указивала да је реч о обезбеђењу или службеним лицима, нити им се тако представио.

На објављеним фотографијама види се да је најмање девет насилника учествовало у инцидентима. Имена већине њих и даље су непозната.

Новинари КРИК-а успели су да сазнају ко је један од силеџија. Његов идентитет открива везе криминала, полиције и људи у врху власти.

Сцена са полагања заклетве (фото: Е-стоцк.ус /Александар Бачлија)

Фејсбук профил

Младић у светлоплавој кошуљи који је на церемонији усликан како снажно држи за руке демонстранта је Борко Аранитовић који ради као обезбеђење београдских сплавова и близак је екипи убијеног нарко-дилера Александра Станковића познатијег као Сале Мутави.

Новинари КРИК-а анализирали су фотографије са церемоније и упоредили их са онима са Аранитовићевог фејсбук налога. На основу профила, младежа на бради и обележја на глави налик ожиљку закључили су да се ради о истој особи.

Детаљи са фотографија које је Аранитовић објављивао на интернету откривају његове послове и везе са људима из света криминала и полиције.

Аранитовић обезбеђује „Фристајлер“ (фото: фацебоок)

На једној од фотографија које су новинари КРИК-а пронашли на Аранитовићевом фејсбук профилу он је у „униформи“ које носи обезбеђење сплава „Фристајлер” – мајици са натписом „сецуритy“ и логом овог ноћног клуба. Друга слика насловљена је са „тим фристајлер“ и на њој је Аранитовић са већом групом људи, очигледно других запослених.

Осим по ноћном проводу, овај сплав годинама је познат по насилним инцидентима у којима често учествују радници обезбеђења.

Пребијање у клубу

Новинари КРИК-а препознали су Аранитовића и на снимку из фебруара 2015. године који су забележиле сигурносне камере клуба „Тилт“. Снимак приказује Станковићеве људе, који раде као обезбеђење клуба, како се обрачунавају са Зораном Јакшићем, једним од шефова „групе Америка“ – међународне криминалне групе која шверцује кокаин. Јакшић тренутно служи казну у затвору у Перуу.

Борко Аранитовић (фото: фацебоок)

Станковић је био вођа навијачке групе „Јањичари“ која је позната по насилним инцидентима. Ова хулиганска скупина обезбеђује београдске ноћне клубове и сплавове. Новинарска истраживања показују да је Станковић имао везе у полицији, као и да никада није одслужио петогодишњу затворску казну на коју је осуђен као организатор шверца дроге. Убијен је у октобру прошле године.

Вељко Беливук, Станковићев сарадник испричао је у интервјуу за „Њузвик“ да су Јакшића напали јер је госте клуба „поливао вином“.

Станковићев сарадник Дарко Ристић звани Меда, прво је нокаутирао Јакшића на улазу у клуб, а затим почео да га шутира док је на поду, види се на снимку. Тучи су се прикључила још петорица припадника обезбеђења који су насрнули и на човека који је покушао да одбрани Јакшића. Обарају га и шутирају док лежи, а Ристић десетак секунди скаче по њему.

У тој групи, на основу карактеристичног облика лица, новинари КРИК-а препознали су Аранитовића. Стајао је поред Ристића и посматрао, да би, тек пошто је младић брутално пребијен, покушао да смири ситуацију. Подигао је повређеног човека и избацио га напоље.

Међу учесницима туче види се још један члан обезбеђења „Тилта“ кога су новинари препознали на сликама коју је Аранитовић објавио на профилу. Слику на којој њих двојица седе Аранитовић је насловио са „кумови“. Један од његових фејсбук пријатеља је у коментару испод написао: „Поздрав великој браци од срца… Борко и Дјура најаци“. Новинари, међутим, нису успели да сазнају више о овој особи.

Аранитовић (у средини) на снимку из „Тилта“

Околности под којим је снимак из „Тилта“ завршио у јавности нису познате, а објавиле су га дневне новине „Курир“ и „Блиц“. На снимку се чује и глас мушке особе која је гледала видео запис туче и коментарисала са одушевљењем. „Курир“ је објавио да је то глас Ненада Вучковића Вучка, припадника Жандармерије, што он није демантовао.

Везе са полицијом

Аранитовићев фејсбук профил управо открива и његово познанство са Вучковићем, битном везом Станковићеве екипе у полицији. Вучковић је био припадник Војске Србије, а потом је пребачен у Жандармерију.

Недуго после Станковићевог убиства у јавности су се појавиле фотографије овог криминалца у Вучковићем друштву на трибини фудбалског стадиона. Станковићу је дата и читуља са текстом „Последњи поздрав куму“ потписана са „Вучко“.

Сале Мутави, Вучко и Веља Невоља

На фотографијама са једне утакмице, виде се Станковић и Вучковић како озбиљни разговарају, а на фотографији са другог догађаја насмејани и загрљени навијају. Са њима је у друштву и Станковићев најближи сарадник Вељко Беливук, познат као Веља Невоља, који је тренутно у притвору због сумње да је у јануару ове године убио човека на трамвајским шинама у центру Београда.

Вучковићево име спомиње се и у кривичној пријави коју је Војни синдикат поднео против двојице старешина у касарни у Панчеву због сумње да су њему, Станковићу и Беливуку омогућили да ван радног времена користе стрелиште, наоружање и муницију Војске Србије како би увежбавали гађање.

Министар полиције Небојша Стефановић није видео као проблем то да се жандарм дружи са криминалцима.

„Није незаконито навијати“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре банализујући цео случај.

Ни сектор унутрашње контроле МУП-а није одреаговао. Против Вучковића никада није вођен поступак провере његових веза са криминалцима, речено је новинарима КРИК-а из Сектора.

Вучковић је усликан и на скупштини фудбалског клуба „Партизан“ током маја прошле године када је бирано ново руководство, али није познато у ком својству је присуствовао овом догађају.

Аранитовић је на свом фејсбук профилу објавио фотографију на којој, у неком ресторану, седи загрљен са Вучковичем и још једним мушкарцем. На кошуљама носе беле украсе, карактеристичне за свадбе. Припадника Жандармерије новинари су препознали, између осталог, по трибал тетоважи на десном бицепсу.

Аранитовић са припадником Жандармерије Ненадом Вучковићем Вучком (фото: фацебоок)

На Аранитовићевом фејсбук профилу пише да је завршио средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици. КРИК је упутио питање МУП-у да ли Аранитовић ради или је икада радио у полицији.

Из МУП-а су одговорили да „Борко Аранитовић није радник, односно није запослен у Министарству унутрашњих послова“, не изјашњавајући се о његовом могућем претходном ангажовању.

Новинари КРИК-а послали су питања Аранитовићу путем фејсбука. Није одговорио, али је одмах након тога обрисао свој налог.

„Подршка за момке“

Александар Вучић рекао је прошле године да држава нема снаге да се обрачуна са насилним навијачким групама. Открића о Станковићу и Аранитовићу, међутим, показују да је проблем дубљи и да држава заправо сарађује и штити криминалце и хулигане.

Борко Аранитовић (фото: фацебоок)

Тако, Станковић никада није одслужио казну за шверц наркотика. Иако је био осуђен као шеф криминалне групе, судије су му чак 12 пута одложиле затвор, јер због наводно лошег здравља није био спреман за робију, открио је раније КРИК. У исто време, редовно се појављивао на трибинама и учествовао у тучама.

Након његовог убиства, врх државе је бурно реаговао и прогласио „рат мафији”. Овај рат још није довео до озбиљних резултата.

Фудбалски клуб „Партизан“ одао је почаст Станковићу тако што су фудбалери на утакмицу изашли обучени у мајице са његовим ликом, а неки од функционера клуба појавили су се на његовој сахрани.

Подршку власти добили су и они који су малтретитали новинаре и грађане на полагању заклетве председника – а за које се испоставља да су чланови исте групе.

Тако их је Владимир Ђукановић, посланик владајуће странке, недвосмислено подржао на свом твитер профилу.

Борко Аранитовић (фото: фацебоок)

„Пуна подршка за момке који су са скупа СНС који је био у складу са законом пријављен ефикасно склонили оне који су дошли да провоцирају“, написао је Ђукановић.

СНС је издала саопштење у којем је насилнике назвала „редарима” и критиковала медије који су извештавали о инциденту.

„Ти исти медији линчују редаре СНС који су спречили прављење инцидената од стране контрамитингаша, отворено их таргетирају и представљају као некакву монструозну групу батинаша.“

Полиција је показала нерад у овом случају, сличан оном у другим случајевима са јасном политичком позадином, попут бесправног рушења у београдској четврти Савамала.

Рекла је да је идентификовала нападаче, али до данас није предузела ниједан други корак. Имена насилника још нису позната.

 

(krik.rs)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар