Почетна » ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Вечерас је највећи ризик да се разболите од ГРИПА

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Вечерас је највећи ризик да се разболите од ГРИПА

од admin
0 коментар

Број оболелих од грипа из дана у дан је све већи и за разлику од претходних неколико година, ове такозвано повећање активности вируса грипа примећено две недеље пре уобичајеног, упозоравају епидемиолози.

У односу на прошлу недељу, број оних са симптомима грипа и респираторних инфекција већи је за око хиљаду, па је тако до сада регистровано 4.253 пацијената и то највише мале деце до четири године.

Према подацима Института „Батут“, поред најмлађих, грип најчешће напада и децу школског узраста, док је међу оболелима намајње радноактивног становништва.

Од свих потврђених вируса грипа највише је распрострањен А Х3Н2 и то у 80 одсто случајева.

– Овај вирус, познатији као Хонкошки грип, присутан је у разним варијантама још од 1968. године. За њега је карактеристично да се на десетак година појављује у јачем облику, јер се његов антиген мења. Прошле године интензитет вируса је био низак, али зато ове године можемо да очекивати јачу епидемију. Због тога сви треба да буду на опрезу и воде рачуна – упозорава др Радмило Петровић, наш познати епидемиолог.

Окупљање на славама највећи ризик

Иако данас највећи број људи слави Светог Николу, овај датум је, међутим, прекретница када је у питању грип.

– Од овог дана увек се бележи повећање броја оболелих, а након ове славе имамо још и Нову годину и Божић, када се такође бележи пораст пацијената са симптомима грипа. Славе и окупљања у затвореним просторијама увек су доприносиле да се вирус међу људима брзо шири. Свака епидемија грипа кренула је управо из затвореног простора, тачније из школских клупа, где деца овај вирус преносе у своје домове – објашњава др Петровић.

Зато лекари саветују да у овом периоду треба избегавати близак контакт са људима који су болесни, љубљење, грљење, руковање, спавање у истој просторији.

Пљувачка заражене особе пуна је вируса, а пошто у овом периоду године највише времена проводимо у затвореним просторијама, инфекција се веома брзо шири.

Из тог разлога треба да избегавамо контакт са оболелима и да порадимо на јачању имунитета.

Кад је неко болестан, треба да буде на дистанци од других да би их заштитио. Треба избегавати гужве и масовна окупљања. При кашљању и кијању нос и уста треба покрити мармицом, коју је неопходно бацити одмах после употребе.

Уколико нагло, за неколико сати, добијете високу температуру, главобољу, болове у мишићима и зглобовима и будете јако изнемогли, обевезно посетите лекара, јер су то све симптоми грипа.

Активнос грипа у Европи

Грип је наставио да се преноси по Европи. Већина земаља је и даље регистровала низак степен активности вируса, међутим, повећава се број земаља које су забележиле средњи ниво активности, док је Грузија прва земља Европе која је своју регистрацију представила као висок ниво активности. Вирусолошка потврда овог пораста је евидентна. Од свих брисева који су испитивани на вирус грипа у 28 одсто случајева је потврђен грип.

Соња Тодоровић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар