Почетна » Милица Ракић – лице бола Србије

Милица Ракић – лице бола Србије

од admin
0 коментар

Један од симбола бомбардовања 1999. године је Милица Ракић, трогодишња девојчица која је страдала када је гелер од распрскавајуће бомбе улетео у купатило и погодио је док је седела на ноши.

Милица Ракић погинула је 17. априла 1999. године. Њен отац Жарко сведочио је да је сцена удара била стравична. Купатило је било пуно гелера, који су се толиком силином зарили у кућу да су пробили и зид. „Изгубили смо је“, прве су речи које је изустио када ју је крваву узео у руке. Имала је велику рану на препони кроз коју је искрварила, али и друге тешке повреде. Несрећни отац Жарко однео ју је те ноћи у оближну амбуланту Хитне помоћи. Касније је породица преко телевизије сазнала да је Милица изгубила живот.

Када смо јуче током дана позвали њену мајку Душицу, није желела да говори. Родитељска туга не престаје, а име њихове ћерке остало је дубоко урезано у народу.

Једна улица у Батајници, као и једна у новосадском приградском насељу Ветерник понеле су њено име, а недавно обновљена биста на споменику у Ташмајданском парку подсећа на страдање 79 невине деце током 78 дана бомбардовања. Њен лик осликан је и у херцеговачком манастиру Тврдош, а постојале су и иницијативе да се прогласи мученицом.

 

М. Бељан     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар