Почетна » Лекари Вучићу служе као декор

Лекари Вучићу служе као декор

од admin
0 коментар

 

Део грађана сматра да Александар Вучић, који обавља функцију председника државе, у својим јавним наступима протекле недеље претерује и уноси страх и панику међу људе. Зато је на друштвеним мрежама покренута иницијатива, коју су подржали и поједини новинари, да он остане код куће. У њој се наводи да неће више да им се обраћа Вучић: „Хоћемо лекаре и друге надлежне стручњаке! Хоћемо неког смиреног ко говори о проблемима и решењима. Не о себи. Хоћемо неког нормалног у овом сложеном тренутку. Вучићу, остани код куће.“ Преставници власти пак не виде ништа спорно у томе и наглашавају Вучићев велики допринос бризи о грађанима.

Драгана Ракић, потпредседница ДС, за Данас каже да апсолутно подржава ову кампању.

– То би било најбоље за све – пре свега за председника, да сачува своје здравље, а и за нас, јер би били поштеђени његових монодрама на ТВ екранима, а коначно бисмо добили прилику да чујемо стручњаке. Ових дана смо сведоци да се председнк Вучић од најбољег студента права трансформисао у најбољег студента медицине, а то је свакако исцрпљујуће за његов организам. Уместо да мирује и остане код куће, да чува себе и друге, он је данас у Мађарској, у посети код Орбана. Питам се да ли ће му санитарни инспектор по повратку у Србију одредити карантин од 14 дана, који важи за све грађане ове земље, тим пре што смо видели да Вучић једини не примењује ниједну меру заштите – нити носи маску, нити носи рукавице. Зато апелујем на надлежне органе да председника под хитно сместе у карантин и на тај начин помогну и њему и нама. Да сви мало одахнемо – наводи она.

И професорка Биљана Стојковић сматра позив да нам се обраћају стручњаци, а не Александар Вучић сасвим очекиваном последицом начина на који је председник „водио“ ову ситуацију од почетка.

– За мање од 10 дана прешли смо пут од убеђивања да пандемија не заслужује ни трунку наше бриге до панике и хистерије коју Вучић исијава на беспотребно дугачким конференцијама за новинаре сваког дана. Поред тога што паничи, он нас грди и прети нам апокалипсом. Грађане окривљује за новонастало стање ваљда због жеље да заборавимо колика је његова кривица. Нема потребе да то слушамо. Осим што уноси немир међу грађане, његово понашање није продуктивно, а говори су у великом делу коришћени за самопромоцију. Медицински стручњаци служе као декор на његовим конференцијама, а основано верујемо да једино од њих можемо чути корисне информације. Грађани тренутно нису заинтересовани за Вучићево самољубље и предизборну кампању, а још мање за његову панику – указује она.

Братислав Југовић, члан Главног одбора Српске напредне странке, каже за Данас да огромна помоћ из Кине не би стигла да је председник Србије остао неактиван.

– Александра Вучића су грађани непосредно бирали за председника Србије, за неког ко ће да преузме одговорност кад је најтеже. Нису га бирали да буде прва стрина Србије, већ су га изабрали, зато што верују да је способан да реши и лаке и тешке задатке. Када се не би појављивао у јавности, дежурни критичари би рекли да се председник Србије завукао у мишију рупу. Укратко, на најтежим утакмицама најлакше је бити коментатор, а најтеже је бити капитен екипе која не сме да изгуби – истиче Југовић.

Медијски аналитичар Небојша Крстић каже да је предлог који се појавио међу новинарима да Вучић остане код куће облик ритуалног кревељења. То је, како каже, реакција који долази од исте групе, а то је иначе њихова реакција на све што Вучић уради.

– Ако пажљивије анализирате ту малоумну буку, видећете да примедбе никад нису на садржај председникових изјава, а увек се односе на његов стил. Дакле, Вучић би, ако жели да их пацификује, морао да им говори све исто, само много нежније – напомиње Крстић.

Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије, најпре је рекао да не жели да коментарише ординарне глупости.

– Не желим да одговарам потпуно небитним ликовима, ни новинарима, ни некој Србијанки Турајлић. Шта Вучићево обраћање узнемирава грађане? Он и представници ове државе покушавају да спасу животе наших грађана, а тамо неки небитни људи тврде да их узнемирава његово обраћање. Понашања таквих новинара су јако неодговорна и друштвено опасна – навео је Арсић. На питање шта је опасно у тим захтевима потпредседник Скупштине Србије само је прекинуо везу.

 

М. Р. Миленковић – Л. Валтнер, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eleven + 9 =