Почетна » Мештани чачанских и лучанских села најавили блокаде путева због експропријације

Мештани чачанских и лучанских села најавили блокаде путева због експропријације

од Жиг Инфо
0 коментар

Мештани седам чачанских и лучанских села најавили су блокаде путева у суботу и недељу, 26. и 27. марта, зато што им, како су навели, још увек није плаћена земља коју им је држава одузела због изградње аутопута Прељина-Пожега.

„Недопустиво је да се у 21. веку земља отима људима како се то чини на просторима Чачка и Лучана по багателним ценама, а да свако ко иоле покуша да оствари своја права и добије адекватну цену за земљу, пред судом мора да прође голготу и малтретрирање“, наводи се у допису који су градоначелницима Чачка и Лучана – Милуну Тодоровићу и Миливоју Доловићу, упутили мештани.

Навели су да се радови на изградњи аутопута „увелико изводе на њиховим њивама и дедовини“, а да се судски поступци „намерно отежу у недоглед“, како би, према оцени мештана, што више њих одустало и поклонило држави своју земљу.

Они наводе да је експропријација њихове земље за изградњу аутопута „гора од национализације“ и да је то „најгора врста отимачине“, на коју они неће пристати.

„Тражимо да учините сви што је у вашој моћи да нам се плати адекватна цена која ће се утврдити преко суда, а да не саботирате заједно са ‘Путевима Србије’ судске поступке, не отежете их у недоглед, да не вршите опструкције по налозима државе како се то ради, да пустите суд да поштено, часно и савесно утврди која је цена земље која нам се силом отима“, наводи се у саопштењу мештана седам села.

Мештани ће у суботу блокирати пут у месту Паковраће код Чачка, са почетком у 7 часова и у недељу у месту Лисице код Лучана, код насеља где су смештени кинески радници који граде аутопут, са почетком у 10 часова.

Допис, којим се најављује блокада путева, потписали су мештани Паковраћа, Лисица, Крстаца, Негришора, Марковице, Дучаловића и Лучана.

Они су раније више пута протестовали и блокирали путеве зато што им је за земљу, која им је експроприсана за изградњу аутопута, понуђена цена којом нису задовољни и која је, према њиховој оцени, вишеструко нижа од реалне.

Њихови представници су имали и састанак са преседницом Владе Србије Аном Брнабић у Београду, 9. фебруара, на коме су изнели све примедбе у вези са експропријацијом земље и добили обећање да ће за месец дана бити позвани на други састанак, али тај позив још увек нису добили.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар