Почетна » Највише првака у Степи, Винчи и Миријеву

Највише првака у Степи, Винчи и Миријеву

од Други Пишу
0 коментар

Овог септембра у школу креће генерација од 17.230 малишана. – Највећи број деце уписан је на Новом Београду, Вождовцу, у Земуну, на Палилули…

Књиге, ранчеве и пернице већина је већ припремила, а одбројавање до тренутка када ће најновија генерација београдских малишана коначно сести у ђачке клупе – већ је почело. У 202 осмолетке у главном граду ове године креће 17.230 дечака и девојчица, што је за тристотинак ученика више у односу на 2021. годину када је наставу слушало 16.919 првачића.

Наравно, највише ђака уписује се на општинама са највећим бројем становника па ће тако новобеоградске школе уписати 2.350 малишана. Вождовачке осмолетке примају укупно 1.949 ученика, земунске 1.819, палилулске 1.803, чукаричке 1.770, а звездарске школе отвориће врата за 1.507 малишана.

Насупрот Новом Београду, где у први разред креће највише деце, јесте Сопот у коме ће бити свега 143 ђака најмлађе генерације. Нешто клинаца и клинцеза полази у школе у Барајеву, 203, на Савском венцу биће 325 нових школараца, у Младеновцу 473 најмлађа ученика, а у Сурчину 479.

– Највише првака биће у ОШ „Данило Киш” у насељу Степа Степановић где ће у клупе сести 292 ђака, следе „Никола Тесла” у Винчи са 270 малих ђака, затим школе у Миријеву –„Павле Савић” са 260 и „Деспот Стефан Лазаревић” са 220 уписаних првака, као и школа „Бранко Радичевић” на Новом Београду у коју ће кренути 202 ученика првог разреда – кажу из Секретаријата за образовање.

Ове школе већ су годинама познате као осмолетке које уписују велики број деце.

Основна школа „Данило Киш” у насељу Степа Степановић постоји осам година и када је почела да ради имала је свега 354 ђака, са непопуњеним одељењима од по петнаестак ученика. Сада је њихов број увелико премашио хиљаду, иако је пројектовани капацитет за 780 ученика. Велики број малишана у овом насељу учинио је ову кућу знања тесном па су зато ове године припадници Удружења станара насеља Степа Степановић протестовали тражећи изградњу још једне школе.

– Само ове године постоји 60 одељења, а 24 учионице и осам кабинета. Тек следи упис генерација са знатно већим бројем деце и зато је неопходно одмах решити овај проблем – навели су они у марту ове године.

Школа „Никола Тесла” у Винчи има неколико издвојених одељења и годинама је рекордер по броју уписаних првака јер их је готово увек по 300 у генерацији. Сада их је, признаје директор Драгољуб Гачић, помало и изненадила бројка од 270 малишана, и то што су изгубили „трон” као школа са највећом навалом, па тако ову годину сматрају мало „сушнијом” од претходних.

– Не знам шта може да буде разлог за то, али број је свакако велики и то је наша традиција да уписујемо толико првака. Школа покрива део Калуђерице, Винчу, Болеч, Ритопек, Лештане… То је један од разлога зашто нас највише уписују, али има свега помало – ту је и квалитет школе, наставног особља. Чињеница је да смо очекивали још понеко прваче, али изгледа да је то годиште малобројније него прошла – истиче Гачић.

Он додаје да код њих није проблем да организују наставу за 12 одељења првака, односно укупно око 2.400 ђака, јер просто навикли су да их толико буде.

Традиционално, велика гужва увек влада и у школским клупама у Миријеву, где постоје свега две осмолетке – „Павле Савић” и „Деспот Стефан Лазаревић”. Насеље се стално шири, велики је прилив малишана, па тако тамо већ годинама има деце и за трећу школу. Градњу новог објекта помињао је бивши заменик градоначелника Горан Весић, али чини се да ће родитељи, али и управе ове две школе, на то морати још мало да причекају.

У школске клупе ће, иначе, од септембра сести сва она деца која тада буду имала најмање шест и по, а највише седам и по година. То значи да ће живота „без обавеза” морати да се одрекну сви дечаци и девојчице рођени од 1. марта 2015. године до 28. фебруара 2016.

Ана Вуковић   Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар