Почетна » Нова поскупљења свињског и телећег меса и јаја, ретко шта појефтинило, кајмак најскупљи

Нова поскупљења свињског и телећег меса и јаја, ретко шта појефтинило, кајмак најскупљи

Нови удар на џепове грађана

од Други Пишу
0 коментар

У односу на почетак прошлог месеца, на почетку марта у Србији је скупље свињско и телеће месо, а скупља су и јаја. Највиша цена домаћег сира, срећом, за месец дана је пала за 150 динара, показују нови подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

Како показују ови статистички подаци, на пијацама Србије, у категорији поврћа, кромпир је остао најскупљи у Београду, где се продаје за 120 динара килограм, у највећем броју других градова кошта 100, док је најјефтинији у Зајечару (80 дин/кг).

Исте највише и најниже цене као и пре месец дана су и пасуља – најскупљи је у Новом Пазару (700 дин/кг), а најјефтинији је на пијаци у Ваљеву (250 дин/кг).

Поскупео је сладак купус, па му је највиша мартовска цена од 70 динара килограм у Крагујевцу, за 20 динара више него фебруарска, док је најнижа од 30 динара килограм у Ваљеву, Врању и Зајечару, остала иста као и на почетку прошлог месеца.

Статистика је почела да бележи и цене спанаћа који се појавио на домаћим пијацама и који је тренутно најскупљи у Новом Саду и Митровици (400 дин/кг), а најјефтинији и то за читавих 300 динара у Зајечару.

Код воћа, поскупљење од 10 динара бележе јабуке, па сада највишу цену имају у Новом Пазару (130 дин/кг), док су најјефтиније, више од дупло, на пијаци у Крагујевцу (60 дин/кг). С друге стране, појефтињење бележе поморанџе па ово најскупље воће не кошта више 220 већ 200 динара килограм у Сремској Митровици, док се најнижа цена од 120 динара као на почетку фебруара није мењала и толико коштају у Врању, Лесковцу, Ужицу и Панчеву.

Сир појефтинио, али кајмак до 1.500 динара

У категорији белог мрса, домаћи сир има највише промена у ценама, па му највиша више није просломесечних 950, већ 800 динара килограм у Новом Пазару. На пијацама већине других градова његова цена је 500, док у Ваљеву, Краљеву и Ужицу кошта 400 динара килограм, што је опет више за 100 динара него на почетку фебруара.

Просечна цена килограма домаћег кајмака се ближи цифри од 1.300 динара, а за ових месец дана није било промена највише и најниже цене – најскупљи је у Зрењанину и Суботици (1.500 дин/кг), а најјефтинији у Ваљеву, Врању, Краљеву и Сремској Митровици (1.000 дин/кг).

Јаја скупља

За месец дана, за динар су поскупела кокошија јаја, па највишу цену од 25 динара комад имају у Новом Пазару, а најнижу од 18 динара комад у Нишу, Смедереву, Панчеву и Сремској Митровици.

Цене риба и меса

Они који су започели васкршњи пост обрадоваће податак да се цена рибе шаран није мењала, па је најскупљи у домаћим трговинама у Смедереву (850 дин/кг), а најјефтинији у Нишу (640 дин/кг).

Код меса, пад цене од 10 динара бележи јунеће розбратно, које је најскупље у Београду (1.100 дин/кг) а најјефтиније у Смедереву и Шапцу (830 дин/кг).

Нову цену, али вишу, има свињско месо, па се сада најскупља свињска крменадла уместо за 710 продаје за 720 динара килограм у Новом Пазару, у већини других градова иде преко 600, а најскупља више не кошта 530 него 570 динара килограм у Лесковцу.

Код телећег меса највиша цена од 1.500 динара килограм у Нишу и Панчеву није се мењала, али у другим градовима ове врсте меса нема испод 1.000 динара, са изузетком Врања где телетина кошта 960 динара килограм, за 10 динара више него на почетку фебруара.

Коначно, код пилећег меса није било промене, па му је највиша цена од 330 динара килограм остала у Врању, док најнижу цену свежа пилетина има у Ваљеву и Шапцу (300 дин/кг).

 

Предраг Вујанац, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар