Почетна » Новинари Инсајдера присуствовали АНЕМ-овом тренингу „Безбедност новинара на ризичним јавним догађајима“

Новинари Инсајдера присуствовали АНЕМ-овом тренингу „Безбедност новинара на ризичним јавним догађајима“

од Други Пишу
0 коментар

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) је одржала тренинг за новинаре редакције Инсајдер под називом „Безбедност новинара на ризичним јавним догађајима“. Имајући у виду позицију коју имају новинари ове редакције када говоримо о безбедности – подсећамо да је Инсајдер често мета претњи, оптужби, насиља и дисквалификација – АНЕМ је желео да допринесе унапређењу њихове спремности и способности да безбедније извештавају са догађаја попут Прајда, протеста, демонстрација…

„Инсајдер ТВ има развијену безбедносну културу, управо због ужасних претњи и угрожавања живота и безбедности Бранкице Станковић и њеног тима, због чега је радила и седам година под полицијском заштитом. Редакција је постала врло кредибилна телевизија и портал, и младим новинарима и медијским радницима је потребна констатна обука укључујући и тренинге за безбедно извештавање

. Инсајдер ТВ је прва редакција која је тражила да се само за њихове потребе направи тренинг, што је изузетно важно јер се сам тренинг онда може боље прилагодити потребама редакције. Верујем да ће и друге редакције које имају исту врсту изложености угрожавању безбедности, учинити све да кроз обуку њихови новинари избегну ризике, када год је то могуће. Када се погледа евиденција претњи и напада на новинаре, нису поштеђени ни медији који се не баве истраживачким новинарством, и проблематичним темама, сви који се баве јавним информисањем постали су мете. Због тога су ови тренинзи изузетно важни за све новинаре“ објаснио је председник УО АНЕМ-а и члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић.

Дугогодишње новинарско, уредничко, истраживачко и предавачко искуство Бранка Чечена осигурало му је место тренера на догађају одржаном у петак, 3. новембра у просторијама Инсајдера на Новом Београду. Процена ризика за новинаре и медијске екипе, искуства са досадашњих догађаја током којих је избијало насиље, стратегије заштите током обављања задатка, стратегије и средства које примењује полиција биле су неке од тема тренинга. „Било би корисно и важно да колегинице и колеге са мање искуства не уче на сопственим траумама, као што су искуснији међу нама морали. Када већ имамо то жалосно, дугогодишње искуство непрекидног обрачуна са новинаркама и новинарима у Србији, да бар поделимо са млађима начине на које могу да избегну бар неке видове насиља према њима, као и начине на које могу и треба да се носе са последицама стреса и тешкоћа које наш посао носи са собом. На жалост, они већ имају лоша искуства и чини се да јасно увиђају зашто морамо да се систематски бавимо њиховом безбедношћу и здрављем, што се види и из њиховог озбиљног приступа и залагања на самим тренинзима”, поделио је искусни предавач, новинар, уредник и некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Бранко Чечен.

Тренинг „Безбедност новинара на ризичним јавним догађајима“ одржан је у склопу пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“ који подржавају Делегација Европске уније у Србији и Министарство информисања и телекомуникација. У наредних годину и по дана слични догађаји, укључујући састанке Сталне радне групе за безбедност новинара и представљања налаза АНЕМ-овог месечног медијског мониторинга биће организовани у укупно 15 градова широм Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар