Почетна » ОТВОРЕНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА “КАКО ТЕ ВИДИМ?” (HOW DO I SEE YOU?)

ОТВОРЕНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА “КАКО ТЕ ВИДИМ?” (HOW DO I SEE YOU?)

од Други Пишу
0 коментар

Култура, уметност, филм, медији и људска права и ове године су окупили младе из Србије и са Косова* у оквиру партнерског пројекта ДокуФеста (Призрен), програма Фонда Б92 Слободна зона Јуниор (Београд) и Филмског фестивала Слободна зона (Београд/Ниш/Нови Сад/Крагујевац), а њихово дружење и размена мишљења приказани су на мултимедијалној изложби Како те видим?(How do I see you?),  која је отворена у петак, 3. новембра у подне у просторима Фонда Б92.

Изложба приказује фотографије учесника кампа осме по реду културне размене у оквиру трогодишњег пројекта, који се одиграо у Призрену у септембру ове године, где су млади настојали да кроз преиспитивање
својих различитости дођу до заједничких проблема и искустава уз коришћење видеа као медија за креативно изражавање. Зато централни део изложбе чине видео интервјуи које су учесници сами водили у паровима, а
на којима можете чути како их је ова културна размена навела да преиспитају своје ставове и начин на који гледају једни друге.

Председник УО Фонда Б92 Веран Матић је отворио изложбу упутивши пар речи учесницима септембарске и свих претходних културних размена у оквиру пројекта:

„Овај пројекат подржале су Делегација ЕУ и Мисија ОЕБС-а на Косову*, те нам је било велико задовољство да на отварању угостимо шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа и шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Јана Братуа. На данашњи дан пре 6 месеци на овом истом месту били смо заједно са амбасадорима, представљали смо мониторинг слободе медија када смо добили информацију о незапамћеном злочину у ОШ Владислав Рибникар. И као и када нас је напустио Беким Фехмиу, реакција грађана Србије и региона била је онаква каква је морала да буде и реакција свих институција и медија: саучествовање у болу, дељење туге, солидарност”, рекао је Матић и додао да су овакви пројекти веома важни да нашу младост и будућност повежемо на исти начин са истим вредностима и истом племенитошћу као и у случајевима када губимо најдраже и нагласио да су “ови млади људи прави хероји, који у нецивилизованом и опасном окружењу желе да живе животе достојне човека”.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да је „важно је разговарати и водити дијалог јер је то једини начин да се изграде мир, стабилност и добросуседски односи“. „То су градивни елементи ЕУ и разлог зашто ЕУ толико улаже у напоре за дијалог. У исто време млади људи су предводници промена и пројекат Како те видим? је сјајан пример начина на који млади могу да допринесу премошћавању јаза јер су њихово ангажовање, повезаност и оснаживање неопходни за просперитетна, демократска и кохезивна друштва“, изјавио је Жиофре.

„Најбитније је како видимо своје суседе“, рекао је шеф Мисије ОЕБС-а Јан Брату на почетку свог излагања осврнувши се на име и суштину самог пројекта, „Важно је да разумемо њихове бриге, проблеме и да пронађемо начин да креирамо заједничку будућност, а то се ради кроз разумевање и поштовање. Верујем да је филм одлично средство за успостављање разумевања и промоцију људских права, и надам се да ћете наставити где сте стали, и да ћете користити филмове да стварате просторе сусрета где се рађа разумевање“, поручио је он учесницима културних размена из Србије и са Косова*.

Супервизор пројекта из ДокуФест-а Ерол Билибани, обраћајући се учесницима пројекта додао је како „жели да подцрта нешто што они сами помињу у својм интервјуима, а то је да живимо у јако опасном времену
због велике количине лажних информација и пропаганде које круже“ и поручио да је зато кључно да са критичким ставом приступају свему што им се пласира. Он им се захвалио што су били толико отворени за разговор и искрени у својим интервјуима и изразио наду да ће наставити да се друже и да сарађују у будућности.

За крај је селекторка фестивала Слободна Зона Бранка Павловић рекла да ако будућност личи на учеснике ове културне размене, онда се она не брине за будућност, подсетивши присутне да се кратки филмови из
селекције “Future Is Here” , међу чијим ауторима су и неки од учесника културне размене, могу погледати на филмском фестивалу Слободна зона у Дворани Културног центра Београда, у суботу 4. новембра од 12х.

Изложба „Како те видим?“ (How do I see you?)  део је истоименог трогодишњег пројекта који заједнички спроводе ДокуФест (Призрен), програм Слободна зона Јуниор (Фонд Б92, Београд) и Филмски фестивал
Слободна зона, а уз финансијску подршку Европске уније и подршку Мисије ОЕБС-а на Косову*.

Косово* – све референце на Косово, било да се ради о територији, институцијама или становништву, у овом тексту ће се разумети у потпуности у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и без утицаја на статус Косова.

 

Foto naslovna Europa.rs

Можда ти се свиди

Оставите коментар