Почетна » НУНС: Таргетирање новинара мора да престане

НУНС: Таргетирање новинара мора да престане

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије наоштрије осуђује таргетирање медија Данас, Нове С и Н1 у лецима који су данас убачени испред редакције дневног листа ,,Данас”.

Наиме, у улаз зграде редакције ,,Данас-а” убачено је више од 20 летака на којима су логои Данаса, Нове С и Н1, уз фотографије појединих лидера опозиције, те Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића. На лецима је написано ,,Пета колона”, а леци су потписани као „Конзервативни покрет Наши“.

Ово није први пут да овај покрет таргетира медије – у марту ове године, на званичну адресу НДНВ стигла претња коју је потписао покрет Наши а у којој су то друштво и портал Аутомонија оптужени да су „страни плаћеници“, да воде „медијски рат против Србије и Русије“ и да „промовишу украјински неонацизам“, на шта је НУНС као део Коалиције за слободу медија реаговао.

Такође, у последње време сведоци смо константног таргетирања медија од стране носиоца највиших функција власти, посебно од стране председника државе Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић. Оваква атмосфера према новинарима и медијима који су критички оријентисани преноси се и на грађане, који на друштвеним мрежама такође упућују претње, узнемиравају и вређају новинаре. Један такав случај јесте и недавно коментарисање на твиту новинара телевизије Н1 Душана Млађеновића који је био мета узнемиравања због свог новинарског посла.

Подсетимо, дневном листу Данас у новембру прошле године стигао је мејл у којем се прети новинарима, уредницима и колумнистима Данаса „салвама метака“ због уређивачке политике тог медија, те да ће доживети исту судбину као редакција француског сатиричног листа “Шарли Ебдо”, што су осудиле Коалиција за слободу медија и Сафејоурналистс мрежа.

Независно удружење новинара Србије упозорава да је овакав начин опхођења према новинарима и медијима опасан и да на тај начин новинари постају мете различитих врста напада и пртисака. Такође апелујемо на највише државне функционере да престану са таргетирањем новинара и медија који критички пишу о њиховом раду и раду државних институција. Носиоци државних функција су дужни да створе окружење у коме новинари могу несметано да обављају свој посао и извештавају о стварима од јавног интереса.

Можда ти се свиди

Оставите коментар