Почетна » Влада усвојила нове мере за борбу против вируса: Краће радно време и нерадни викенди за већину продавница, ресторане и услужне делатности

Влада усвојила нове мере за борбу против вируса: Краће радно време и нерадни викенди за већину продавница, ресторане и услужне делатности

од admin
0 коментар

 

Саопштење након седнице Владе преносимо у целости:

„Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка. Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице такође неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 ујутру. Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од 5 ујутру до 17 часова.

У ком периоду раде остали објекти?

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења.

Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључући и викенд.

Професионални спортисти могу користити спортске објекте за припреме за своја такмичења у току викенда. Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни миниму, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима заражених грађана корона вирусом. Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра.

 Влада Републике Србије и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима. Тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину. Неодговорним понашањем директно угрожавамо наш здравствени систем и исказујемо непоштовање према здравственим радницима, који од марта месеца подносе највећи терет борбе против корона вируса.

Добро познате епидемиолошке мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина као и често проветравање просторија остају на снази. Поштовањем свих мера и препорука, чувамо своје здравље и дајемо свој допринос борби против корона вируса а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада. Једино сви заједно, удруженим снагама можемо постићи наш циљ а то је победа над корона вирусом и Влада Републике Србије не сумња да ће заједно са свим грађанима што пре тај циљ и постићи“, наводи се у саоп

Препоруку о пооштравању мера Кризни штаб је донео још у понедељак, а председница Владе најавила је да ће мере бити рестриктивније и потврдила да међу члановима Кризног штаба постоје различита мишљења које би биле најделотворније.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса Бранислав Тиодоровић дан касније изнео је предлог мера, најавивши да је предложено да се ороче на две недеље.

„Желимо да смањимо контакте. То нам је основно као задатак, да смањимо ширење инфекције и притисак на болнице“, нагласио је Тиодоровић.

Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Зоран Гојковић изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација изузетно озбиљна и сложена, упозоривши да су болнички капацитети попуњени.

Гојковић је за телевизију Прва рекао да у протеклих пет до седам дана лекари виде последице куповине за „Црни петак“, јер је 60 одсто од новооболелих у женској популацији, што се догађа први пут од почетка епидемије.

Како је рекао, „значи да је то ипак тај купохоличарски менталитет који се сад показује у односу на претходне недеље“.

Последњих дана званична статистика показује да су бројеви заражених и преминулих од инфекције највећи од почетка пандемије. У Србији је данас на коронавирус било позитивно 7.802 особа, а 61 особа је преминула.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар