Почетна » Полицајци су уморни, незадовољни платама, половина жели да напусти службу: Поражавајући подаци о стању у МУП Србије

Полицајци су уморни, незадовољни платама, половина жели да напусти службу: Поражавајући подаци о стању у МУП Србије

од Други Пишу
0 коментар

Струковно удружење полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“ годинама спроводи истраживања о стању у МУП Србије, а резултати овогодишњег су алармантни. Полицајци су уморни, мисле да су слабо плаћени, не верују старешинама, а половина њих не види себе у полицији у наредних пет година. Анкетом нису били обухваћени припадници специјалних јединица, САЈ, Жандармерије, Хеликоптерске јединице и Интервентне јединице ПУ Београд.

Полицајци у Србији се осећају уморним, мисле да су слабо плаћени, нису задовољни подршком старешина, а половина испитаних, тачније њих 49 одсто не види себе у Министарству унутрашњих послова у наредних пет година. Ово су резултати најновијег истраживања које већ годинама спроводи Струковно удружење полиције „Арчибалд Рајс“.

У истраживању чија је тема задовољство службеника МУП Србије резултати су алармантни, јер, у односу на претходна истраживања, показују експлозију незадовољства међу полицајцима у скоро свим областима.

Истраживање је обављено у периоду од јануара до средине априла ове године, учествовало је укупно 867 службеница и службеника МУП Србије. Око 80 одсто њих, односно 694, изјаснило се електронским путем, док је њих 173, или око 20 процената попунило анкету методом „лице у лице“.

Испитаницима је понуђено пет одговора на питања: веома незадовољан, незадовољан, неодлучан, задовољан, веома задовољан.

На питање у којој мери су задовољни адекватношћу опреме за рад, чак 53,8 одсто испитаних је одговорило да је незадовољно или веома незадовољно, неодлиучно је било њих 31,7 одсто, а задовољно или веома задовољно 14,5 процената.

Највеће незадовољство полицајци показују у вези са платама, чак 78,6 одсто њих је незадовољно или веома незадовољно личним примањима, 12,4 процената је неодлучно, а само 9 процената, односно сваки десети полицајаца изјавио је да је задовољан примањима.

Од укупног броја испитаних, њих 56,9 процената одговорило је да је незадовољно или веома незадовољно евалуацијом од стране руководилаца. Чак и већи проценат, 57,2 одсто испитаника је изјавило да нису задовољни могућношћу да изнесу своје идеје претпостављенима.

Оно што је посебно алармантно у истраживању полицијског синдиката је то што чак 56,6 одсто испитаних полицајаца није задовољно подршком руководилаца. Њих 57,2 одсто није задовољно јер сматрају да нису јасна упутства шта се од запослених очекује на послу. Нешто мање лоша ситуација је у односу на аутономију у обављању посла. Чак 45,2 полицајаца је незадовољно или веома незадовољно аутономијом у раду.

 

Ипак, један податак је посебно узнемирујућ, а повезан је са мањком полицајаца и великим обимом посла и стресом. Чак 87,6 испитаника осећа неку врсту емоционалног умора после посла, а њих 96,8 осећа физички умор.

Испитивани су запослени у МУП – полицијски службеници у статусу овлашћених службених лица (ОСЛ) и радника на посебним дужностима (ПД) и државних службеника, државни службеници и намештеници у броју и проценту који приближно одговара структури запослених. Истраживањем нису обухваћена Специјална јединица полиције и посебне јединице полиције (Специјална антитерористичка јединица и посебне јединице полиције у седишту Дирекције полиције – Жандармерија, Хеликоптерска јединица, Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката, Јединица за заштиту) и у Полицијској управи за град Београд (Полицијска бригада, и Интервентна јединица 92).

Од укупног броја испитаника руководећу функцију обавља 17,3% испитаника, а 82,7% не обавља руководну функцију. Такође, 20,7% анкетираних је женског пола, док је 79,3% мушког пола.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rsč Vesna lalić/Nova.rs; Shutterstock

Милош Ж. Лазић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар