Почетна » Запослени клинике „Лаза Лазаревић“ протестовали испред седишта СПС, кажу – социјалисти штите в.д. директорку

Запослени клинике „Лаза Лазаревић“ протестовали испред седишта СПС, кажу – социјалисти штите в.д. директорку

од Други Пишу
0 коментар

Синдикати и запослени у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ протестовали су испред седишта СПС на Студентском тргу у Београду, у склопу четворомесечне борбе за смену в.д. директорке те клинике, због, како наводе, лоших услова рада и вишегодишњег мобинга. Лекарка Александра Ђерић казала је за Н1 да су данас протестовали испред седишта СПС, јер та странка, како тврде, штити в.д. директорку. Најављује да ће протестовати до смене директорке и да ће радикализовати протесте како би убрзали цео процес.

„Смена в.д. директорке је препоручена од стране ресорне министарке Данице Грујичић, њен предлог за смену је стигао у владу, у сталном смо контакту са кабинетом премијерке и тамо нам је речено да се никада није десило у историји да влада не прихвати предлог ресорног министра, па то не може да се деси ни овог пута. Оно што је проблем је што нашу директорку поставља коалициони партнер (из владајуће коалиције) тј. СПС, и он је одговоран за давање кадровског решења. Више од месец дана чекамо на то, и чекајући ту смену стичемо утисак да се развлачи и манипулише, у очекивању да ћемо да се уморимо, јер ми смо на улици више од четири месеца“, наводи Ђерић.

Додаје да они ни раније нису имали нити сада имају комуникацију са директорком, и да она врши притисак на њих.

„Он се сада огледа у томе што стално покушава да заплаши штрајкаче, качи на огласне табле разна документа која немају никакве везе са штрајком. Од почетка штрајка још три особе су добиле отказ и још двоје је дало отказ“, каже лекарка и додаје да се мобинг в.д. директорке и менаџмента огледа и у томе да се шаљу информације да ће још људи бити отпуштено, да су нерадници.

Beograd, 10. januara 2023. – Protestni skup štrajkaèa iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazareviæ“ održan je ispred sedišta Glavnog odbora SPS-a. Organizatori protesta su sindikati i zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazareviæ“. Spisak lekara. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

Н1 је контактирао в.д. директорку клинике која је казала да се ради о неколицини штрајкача, на шта Ђерић узвраћа да није тачно, јер је петицију за смену в.д. директорке потписало више од 50 одсто запослених.

„Није тачно да се ради о неколицини запослених, често се договоримо да изађе само штрајкачки одбор, јер остали морају да раде. Петицију за смену директорке је потписало више од 50 одсто запослених. Предали смо два регистра доказа у Министарство здравља и Инспекторат за рад. На основу тих доказа је дошло до захтева за смену в.д. директорке“, каже Ђерић.

На питање да ли има довољно лекара за рад, она наводи да они „не дозвољавају да сам квалитет рада опадне и да наши пацијенти пате, али не можемо да кажемо да они не осећају да нешто није у реду“.

„Наши пацијенти прате све што се дешава, шаљу нам поруке на друштвеним мрежама, питају да ли смо добро, на који начин да нам помогну. Не желимо да пацијенте укључимо у нашу борбу, јер ми се боримо за пацијенте, да ми нормално радимо и живимо“, поручује Ђерић.

Каже да се од 15х до 17х, колико су протестовали на Студентском тргу, нико није појавио из СПС.

„Предали смо писмо за хитан пријем, у згради су нам рекли да то нема сврхе јер нема ко то да прими, они који ту раде тренутно су на другим радним местима и нема ко да нас прими“, наводи.

Истиче да ће наставити са штрајком све до смене директорке.

„Мораћемо да радикализујемо свој штрајк – то ће бити конференција за медија на којој ћемо изнети податке које до сада нисмо желели да изнесемо да би заштитили интегритет клинике у којој радимо. Ако државне институције не могу да убрзају процес, даћемо јавности да то убрза“, поручила је Ђерић.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар