Почетна » ПРВИ ДАН ПРОЛЕЋА Ево шта ће ново годишње доба донети Србији

ПРВИ ДАН ПРОЛЕЋА Ево шта ће ново годишње доба донети Србији

од admin
0 коментар

– Очекује нас једно уобичајено пролеће. Биће и кишовитих и сунчаних дана а падавине ће бити у границама нормале – каже за „Блиц“ метеоролог Часлав Станојевић.

Овакву, дугорочну, прогнозу како каже, дала је једна Руска метеоролошка станица, која је најавила и велике падавине у Великој Британији пре три месеца, које су се и обистиниле.

– Када Британци уведу ванредно стање због падавина онда знате колико је сати. А ова руска станица је то предвидела, тако да им верујем и кад кажу да у Србији неће бити значајнијих иступања ни по температури ни по падавинама – каже Станојевић.

Забрињавајуће промене

Раст температуре на глобалном нивоу за 1,5 степени у односу на почетак овог века већ је донео забрињавајуће промене. Само у Србији су све присутније поплаве, клизишта, топлотни таласи, шумски пожари, суше. Иста ситуација је и у Европи.

– Ако знате шта је донело ово повећање температуре, онда можете да замислите шта ће донети раст од четири или пет степени, све ово само још екстремније – каже за „Блиц“ Горан Пејановић, помоћник директора Националног сектора за климатске промене РХМЗ. Овакве мрачне прогнозе чекају нас уколико не дође до реализације споразума о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште на светском нивоу.

Чека нас родна година

Ако је судити по стању биљака, и ова година би могла бити берићетна као и 2014. када су Србију задесиле велике поплаве.

– Биљке су у одличном стању, па можемо очекивати добру и родну годину – каже наш метеоролог.

Poplave u Prokuplju

Поплаве које су до пре неколико дана претиле Србији, како каже, нису изненађење с обзиром на доба године.

– Кад ставиш шпорет у реку, нормално је да ће бити и поплава. Али не у оној мери као 2014. године – додаје Станојевић.

Из Републичког хидрометеоролошког завода кажу да ће први дан пролећа протећи у лепом и сунчаном времену, али да нас већ сутра, у после подневним сатима, очекује киша.

– Наоблачење са кишом очекује нас до четвртка. У петак, суботу и недељу поново ће бити сунчано – највљују из РХМЗ-а.

Д.К.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

13 − one =