Почетна » Радник обезбеђења принуђен да ради као спремачица: Уместо оружја крпа и метла

Радник обезбеђења принуђен да ради као спремачица: Уместо оружја крпа и метла

од admin
0 коментар

Славко Чокулов из Зрењанина после 37 година стажа не може да обавља посао за који је квалификован

СЛАВКУ Чокулову (57) из Зрењанина, после 37 година стажа, ускраћује се уставом загарантовано право на рад. Иако је већину радног века провео на пословима обезбеђења и упркос чињеници да је уједно и припадник резервног састава полиције, читава ујдурма настала је око дозволе за набавку оружја, која се Чокулову ускраћује. Да парадокс буде већи, зрењанинска ПУ издала је Чокулову одобрење за набавку оружја, али то исто право упорно му ускраћује Полицијска станица Стари град из ПУ Београд, на чијој територији послује „Телус“, фирма у којој је Чокулов претходно био ангажован на пословима обезбеђења.

Пошто у „Телусу“ тврда да не могу да га врате на стари посао, јер није прошао проверу МУП, пребачен је да ради као спремачица. И тако већ више од шест година, уместо да обавља послове физичког и техничког обезбеђења, за шта је квалификован и оспособљен, приморан је да у згради главне поште у Зрењанину пере шалтере и подове, уз преполовљену плату у односу на ону коју је имао.

Не помаже Чокулову ни то што је добио подршку из кабинета председника Србије Томислава Николића и што је повреду његовог права утврдио је заштитник грађана.

Омбудсман је наложио да се МУП извини Чокулову и отклони пропусте у раду, али надлежни из ПС Стари град се не оглашавају.

– Невоље су почеле 30. јануара 2010. после вербалног сукоба са странком у згради поште, где сам обављао посао обезбеђења. Интервенисала је полиција и поднела прекршајне пријаве против мене и странке. Кажњени смо са по 6.000 динара због ремећења јавног реда и мира, а то је био разлог да ме „Телус“ експресно пребаци на послове чистачице и смањио ми плату са 36.000 на 15.000 динара – жали се Чокулов.

Касније је Зрењанинац добио потврду МУП да је било пропуста у интервенцији патроле, али грешка није исправљена и сагласност МУП да је способан да обавља послове физичког обезбеђења и заштите објекта са оружјем још није добио.

– Одбијен сам без образложења чак три пута, па сам се жалио Одељењу за контролу законитости у раду и Сектору унутрашње контроле МУП. Одговорили су да нису утврдили неправилности у раду својих колега. Али не објашњавају зашто сам неподобан за рад с оружјем. Док ми, истовремено, полиција у Зрењанину издаје одобрење за приватну набавку – износи Чокулов.

Заштитник грађана утврдио је да је ПУ за Град Београд повредила Чокулова права. Препорука је да полицијаци из престонице исправе неправду према овом човеку.

– У „Телусу“ нико од директора шест година не жели са мном да разговара и покуша да ми помогне. Да ли морам да тужим државу и МУП да бих остварио своје право на рад? – пита се Чокулов, за кога колеге са зрењанинске Поште имају само речи хвале.

УРАДИЛИ ШТА СУ МОГЛИ

ПОМОЋНИК директора „Телуса“ Марко Сибиновић објашњава за „Новости“ да је о „случају Чокулов“ менаџмент фирме више пута расправљао на синдикалним састанцима.

– Проблем настао код државног органа и превазилази нашу моћ. МУП каже да он не испуњава услове за ношење ватреног оружја, а ми се бавимо искључиво обезбеђењем и одржавањем хигијене. Нисмо му дали отказ, већ смо му као социјално одговорна компанија омогућили други посао – каже Сибиновић.

Сл. ПАШИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар