Почетна » ГРАД НЕМА ОБАВЕЗУ ДА ДЕЦИ ОБЕЗБЕДИ МЕСТО У ВРТИЋУ, ПА НИСМО МИ БЕБИ СЕРВИС! Славка Гака разапели због ове изјаве

ГРАД НЕМА ОБАВЕЗУ ДА ДЕЦИ ОБЕЗБЕДИ МЕСТО У ВРТИЋУ, ПА НИСМО МИ БЕБИ СЕРВИС! Славка Гака разапели због ове изјаве

од admin
0 коментар

 

О Славку Гаку данас прича цела Србија. 
 
Пре неколико дана он је саопштио да ће конкурс за места у београдским државним вртићима бити спроведен од 8. до 25. априла. 
 
Потом се појавила вест да родитељи који не буду успели да упишу децу у неку од државних предшколских установа више неће добијати одбијенице директно од вртића, већ ће субвенције за упис у приватну установу морати претходно да им одобри надлежни Секретаријат за образовање и дечију заштиту.
 
Листе неуписане деце вртићи ће слати градској комисији на одобрење, недавно је објаснио секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак.
 
Ипак, како је портал Бебац објавио, градски секретар за образовање је рекао да „град нема обавезу да деци обезбеди места у вртићима, јер нисмо беби сервис“.
 

Како овај портал наводи, по ко зна који пут кажњени су се родитељи због лошег рада инспекција и институција које не раде свој посао. Под изговором за малверзације од стране родитеља и приватних вртића, бројни београдски малишани остали су без вртића, пише портал Бебац. 
 
Родитељи су стављени пред свршен чин у ситуацији да не могу да се врате на посао јер нема ко да им чува децу. Градски секретар за образовање Славко Гак сматра да Град нема обавезу да родитељима обезбеди чување деце јер како каже, они нису беби сервис!
 
Из овог портала Гаку су одговорили: 
 
– Господине Гак, тачно је да ви нисте беби сервис, грађани од Вас очекују много више од тога! Зато преузмите одговорност и престаните да се служите недоличним изговорима за одбијање субвенција.
 
Без икакве најаве и оправданих разлога, све родитеље који су предали захтев за субвенције од децембра месеца оставили сте на цедилу, јер комисија која је накнадно формирана није одобрила ни једну једину одбијеницу која је неопходна за добијање субвенција Града. Да је комисија заседала и разматрала као што се наводи, не би стигло једно исто обавештење свим установама да су апсолутно сви захтеви одбијени! То што се број приватних вртића драстично увећао није проблем родитеља. Број деце се није повећао и сва она деца коју је Град одбио на конкурсу за државни вртић морају негде да пронађу своје место. За све неправилности које наводите криви сте ви, а не родитељи!
 Док пребацујете кривицу и одговорност са једне институције на другу, испаштају родитељи који или нису добили субвенције или им субвенције касне па се суочавају са непланираним трошковима, јер Град није у стању да спроведете поступак до краја. Чак сте и издате одбијенице прогласили невалидним, а родитеље тиме вратили на сам почетак битке за место у вртићу.
 
Овим поводом огласила се и Народна странка. Никола Јовановић каже да је овим поступком Славко Гак увредио родитеље и васпитаче као и да има сраман однос према деци.
 
Шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак исписао нову страницу бешчашћа „владавине двојца Радојичић-Весић“ изјавом да „град нема обавезу да деци обезбеди места у вртићима, јер нисмо беби сервис“.
 
„Господине Гак, нисте схватили суштину да град управо има обавезу да обезбеди малишанима место у вртићима, на шта је држава обавезала осниваче законом и Правилником о приоритетима за упис деце у предшколске установе. И не само само то, већ и да пружи сваку другу подршку породици у исхрани, нези и васпитању детета“, навео је Јовановић, који је и потпредседник Народне странке.
 
Јовановић је истакао да је Гак таквом изјавом понизио и васпитачице, јер оне нису дадиље, него педагози који завршавају високе школе како би могле да раде са децом.
 
„Градски секретар покушава бахатошћу и одглумљеном чврстином у наступу да прикрије чињеницу да ова власт за пет година није изградила ниједан потпуно нови вртић, као и да су ове године смањена средства у буџету града за 799 милиона динара за предшколско образовање и васпитање“, навео је Јовановић.
 
„Господине Гак, уместо да питате свог шефа, ‘градоначелника на мала врата’ Горана Весића, зашто та средства уместо на малишане иду на гондолу, испаљивање ватромета и приватне превознике, ви му дајете алиби тако што вређате родитеље и васпитаче. Срам вас било, Славко Гак“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар