Почетна » Разоткрио “новосадског хероја”: Полицајац постао узбуњивач

Разоткрио “новосадског хероја”: Полицајац постао узбуњивач

од admin
0 коментар

 

Ковачевићева драма у Полицијској управи Нови Сад почела је пре три године. Према наводима судске домунетације, Дрманац је тада, у присиству помоћника начелника новосадске полиције Горан Радоњић, захтевао од председника дзудо клуба „Безбедност“ који је под покровитељством МУП 30 година постојао у згради полиције, да му се месечно „на руке“ даје 30.000 динара.

Као секретар клуба, али и инспектор полиције са вишедеценијским искуством, Ковачевић је одбио такво рекетирање. Убрзо, клубу је насилно одузета сва имовина, у вредности од око 5 милиона динара, због чега је судски поступак против одговорних и даље у току. С обзиром да су начелник полиције Милорад Шушњић, његов заменик Радоњић и Дрманац покушали да дискредитују Ковачевића, Душко је, трагајући за особама које су изнеле опрему из клуба, налетео на снимак полицијске тортуре.

На снимску из фискултурне сале, а који је прослеђен свим инстанцама, укључујући и минстра правде, види се Дрманац како шутира везаног човека, који лежи на поду, без свести. Како се испоставило, реч је о Новосађанину Горану Урошевићу, који је 4. септембра направио инцидент испред зграде полиције у Улици Краљевића Марка, револтиран што му је полиција месецима није вратила заплењено возило.

Урошевић је тада дошао мањим камионом испред полиције и залетео се намерно у паркиране полицијске аутомобиле. Истог момента је ухапшен. Према речима његовог адвоката Богдана Вла, управо су Дрманац и Радоњић истрчали и оборили Урошевића на земљу.

“О томе шта се догађало у згради полиције говори 15 одвојених телесних повреда, за које мој клијент не зна тачно како су настале, јер је био у несвести. Зна само да су га начелник Дрманац и начелник Радоњић ударали док су га уводили у станицу”, рекао је Вла за Курир.

Шта се даље догађало сазнао је управо инспектор Ковачевић, када је случајно открио поменуте снимке. На снимку једне од камера из хола се види како Радоњић и дрманац вуку онесвешћеног човека, а потом, у фискултурној сали, Дрманац наствља да га шутира ногом. Ковачевић се, згрожен бруталношћу,

прво обратио актуелном начелнику ПУ Нови Сад Милораду Шушњевићу и у том моменту је и почела његова трогодишња агонија, која је добила епилог тек пре десетак дана, статусом узбуњивача. Према наводима портала Пиштаљка, он је аутоматски деградиран пребачајем на ниже радно место, у канцелатију која није ни условна за рад, а коју није смео да напушта без одобрења.

После вишедеценијског рада на оперативним пословима и трагању за несталим особама, Ковачевичу је дато да се јавља на телефон и бива потпуно искључен из сваког оперативног рада. Када су почеле да му стижу и спорадичне претње од некадашњих колега јер “маше видео – снимком”, Ковачевић се обратио порталу “Пиштаљка”, који обезбеђује правну помоћ у процесу добијања статуса узбуњивача. У једном период се морао и одселити од своје породице.

Због безбедности своје деце, која су једно време чак имала и обезбеђење, Ковачевић се “привремено” иселио из стана на више од годину дана. И док му су му породицу чували управо од колега полицајаца, овај полицајац је сваког дана одлазио на посао, да седи у канцеларији.

Упркос свему овоме, за овај случај полицијске бруталности ни након три године нико није одговарао. Инспектор Ковачевић је са адвокатима Пиштаљке спорни видео-снимак који доказује његове наводе недавно доставио и Вишем тужилаштву у Новом Саду, али за сада није познато да ли ће исто по службеној дужности покренути кривични поступак.

Министар Стефановић био упознат са Дрманчевим насилничким склоностима

О насилнилчком понашању Слободана Дрманца пре три године је, захваљујући управо Ковачевићу, упознат и министар правде Небојша Стефановић, ком је доставио копију снимка. Ни он ни Радоњић нису претрпели никакве законске санкције, с тим што се Радоњић још увек налази на високој функцији, где је практично други човек новосадске полиције, док је Дрманац тек недавно смењес са места начелника одељења. У периоду од када је начелник Милорад Шушњић на челу ПУ Нови Сад, али и целог Јужнобачког округа, новосадску полицију је, према речима синдикалаца, напустило више од 30 искусних инспектора и радника МУП.

Ана Лалић  Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар