Почетна » Пре 22 године почело НАТО бомбардовање СР Југославије

Пре 22 године почело НАТО бомбардовање СР Југославије

од admin
0 коментар

 

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и правни стручњаци назвали илегалном агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову, вођених у Рамбујеу и Паризу фебруара и марта 1999. године.

Бомбардовање СР Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уследило је повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

По подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило 230.000 Срба и Рома, а вратило се 800.000 избеглих Албанаца.

Годишњица почетка напада биће данас обележена низом манифестација посвећених погинулима и полагањем венаца и цвећа на споменике.

Централна манифестација, „Дан сећања на страдале у НАТО агресији“, биће у Комбанк дворани у Београду, присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

Војни синдикат Србије и Институт за српску културу одржаће међународни научни скуп „НАТО агресија на СРЈ“ на Факултету политичких наука у Београду.

На споменик деци страдалој током НАТО агресије у београдском парку Ташмајдан венце ће полиожити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и заменик градоначелника Горан Весић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положиће у том парку венац на споменик „Зашто“, погинулим радницима Радио-телевизије Србије (РТС).

 Бета/Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twelve + 13 =