Почетна » РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЗАХВАТ У КЦС Беби старој седам дана пресађене обе РОЖЊАЧЕ

РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЗАХВАТ У КЦС Беби старој седам дана пресађене обе РОЖЊАЧЕ

од admin
0 коментар

Тек рођеној беби, старој само седам дана, трансплантиране су обе рожњаче у Клиничком центру Србије. Ово је први пут да се у нашој земљи обави оваква интервенција код новорођенчета.

Дечак је рођен у породилишту у Ваљеву и одмах је установљено да су му рожњаче непровидне, односно замућене и да светлост не може да му уђе у очи. Овакви офтамолошки проблеми су изузетно ретки.

– Брзо је пребачена у нашу болницу. Дете је имало невероватну срећу, јер се после много месеци појавио донор рожњача у Новом Саду. Исто вече, наша екипа је отишла тамо да експлантира рожњаче, а већ сутрадан смо обавили трансплантацију – објашњава проф. др Миленко Стојковић, директор Клинике за офтамологију Клиничког центра Србије.

Доктор каже да је трансплантација, којим случајем урађене касније, детет би потпуно остало без вида. Интервенција је трајала скоро три сата, што је за офтамолошке операције поприлично дуго.

– С обзиром да смо малу бебу уводили у анестезију, имали смо помоћ специјалисте из Универзитетске болнице у Тиршовој, који су се брзо одазвали нашем позиву. Велика екипа људи радила је на овом случају и то око 15 људи – напомиње др Стојковић.

Након две контроле, које су до сада урађене, може се рећи да дете неће имати проблема са видом.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар