Почетна » Седнице отворене за јавност, али са најавом

Седнице отворене за јавност, али са најавом

од Други Пишу
0 коментар

Зорану Лалићу, новинару грочанског портала Жиг инфо није у петак допуштено да присуствује седници општинског већа Гроцка, иако је седница била отворена за јавност.

Како је за УНС рекао Жељко Маторчевић, уредник Жиг инфа, Лалић се уредно пријавио обезбеђењу на улазу и рекао да жели да прати седницу.

„Лице у цивилу, које се представило као шеф обезбеђења чуо се са неким телефоном, а потом рекао да му је издато наређење да не може колегу да пусти да присуствује седници. Како није показао лиценцу да је радник обезбеђења, колега је позвао полицију. Полицајац је легитимисао нашег колегу, записао број легитимације, али од лица које се представило као шеф обезбеђења није тражена никаква легитимација, само лична карта, каже Маторчевић.

Он додаје да Жиг инфо, уназад десет година ретко добија позиве од локалне самоуправе за заседања скупштине, већа и друге састанке од јавног значаја. Посебан проблем је и што за седнице већа ретко када и сазнају, заказују се смс порукама, неколико сати пре почетка.

„Седница у петак заказана је у јутарњим часовима. Ми редовно узимамо записнике са седница, тако да знамо да на претходној није донета одлука да ова буде затворена за јавност“, наводи Маторчевић.

Председник општинског већа и председник општине Драган Пантелић каже за УНС да седница јесте била отворена за јавност, али новинари морају претходно да се најаве да ће им присуствовати.

„Никада нам се нико није јавио нити звао да хоће да присуствује седницама већа. Ми нисмо објављивали на сајту када су седнице, јер је то само за чланове већа. Нисам упознат са детаљима, за инцидент сам сазнао тек касније са портала. Имамо правило да свако преко писарнице мора да се пријави за било који састанак, да нам се људи не би неконтролисано шетали кроз општину и ометали рад“, каже Пантелић.

Председник општине додаје да је у потпуности посвећен јавности у раду општине, да се све седнице већа снимају и да су они ту због грађана. Наводи и да ће се консултовати са управом града да ли ће убудуће најављивати седнице општинског већа на сајту и да ли ће бити отворене или затворене за јавност.

С.Д.  Унс

Можда ти се свиди

Оставите коментар