Почетна » Одбили сте попис, ово су новчане казне које вам прете

Одбили сте попис, ово су новчане казне које вам прете

од Други Пишу
0 коментар

Грађанима који су одбили да учествују у попису, сада прети новчана казна од 20 до 50 хиљада динара. Републички завод за статистику до сада је, од пописних комисија с терена, примио 21 записник за покретање прекршајног поступка, али то није коначан број, јер данас истиче рок до када пописне комисије треба да доставе своје извештаје.

Пописивање становништва на терену званично је завршено 17. новембра и то после продуженог рока у појединим градовима, а први прелиминарни резултати биће познати за око месец дана.

Грађани који су одбили да учествују у попису, сада могу прекршајно да одговарају и према Закону о попису, за то добију новчану казну од 20 до 50 хиљада динара.

Казнама подлежу они грађани који су попис одбили три пута, односно када су исцрпљени сви законски оквири пописивача да од грађана добију потребне податке.

Први пут који се евидентира као одбијање пописа је уколико грађани не дозволе улазак овлашћеном пописивачу у свој дом или му дају нетачне и непотпуне одговоре на пописна питања.

У том случају пописивач обавештава свог инструктора, који потом заједно са пописивачем излази на адресу како би грађанима објаснио значај пописа и указао на могуће последице и казнене одредбе, уколико не поступе у складу са Законом о попису.

Ако и после тога поједини грађани одбију пописивање, инструктор даље обавештава општинског координатора и пописну комисију, која у саставу од два члана поново излази на терен како би од грађана добила неопходне податке.

Уколико грађани ни пописној комисији не дозволе да дође до података, сматра се да су три пута одбили учешће у попису и то даље повлачи казнене мере.

О свему се обавештава Републички завод за статистику, који код Прекршајног суда покреће поступак против неодговорних грађана.

У Заводу за статистику за Нова.рс кажу да је до сада званично пристигао 21 захтев са терена за покретање прекршајног поступка, али додају да тај број није коначан. Због продужетка пописа у појединим местима, пописне комисије своје завршне извештаје достављају закључно са 30. новембром, па ће тек после увида у комплетну документацију бити познат број оних који ће прекршајно одговарати.

Попис становништва у Србији рађен је током октобра, а у Заводу за наш портал истичу да је грађанима који у том периоду нису били у могућности да у свој дом приме пописиваче, остављена могућност да до 17. новембра преко инфо центара у својим општинама, телефонским путем одговоре на пописна питања, што су, како кажу, многи и искористили.

Коначни резултати пописа објављиваће се сукцесивно по темама, од априла 2023. до јуна 2024.

Александра Петровић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар