Почетна » Вучић: Ванредно стање биће укинуто кад почне да пада број људи на респираторима

Вучић: Ванредно стање биће укинуто кад почне да пада број људи на респираторима

од admin
0 коментар

 

Вучић је рекао да је посао државе да био пре свега да помогне стручњацима и донесе тешке и непопуларне мере.

„Не прија ниједном пензионеру да буде у кући 24 сата, али тиме чувамо њихове животе. Друга обавеза је била да обезбедимо опрему и да заштитимо здравствени систем, да обезбедимо респираторе којих више нема на тржишту. Не можете да дођете до њих, хаос је на светском тржишту. Трећа ствар је да држава обезбеди пуну снабдевеност и ми смо једна од ретких земаља у свету у којој ништа не недостаје. Продавнице су нам пуне“, сматра Вучић.

За Прву телевизију Вучић је рекао да је помало оптимиста али да се по резултатима тестова види да се појављују нова жаришта.

„Оно што је за важно у овом тренутку да нема тих жаришта у појединим деловима Србије тај проценат у тестовима би био значајно мањи. Ако та жаришта успемо да ставимо под контролу и избегнемо нова, тај проценат ће, верујем, даље да пада“, рекао је Вучић.

Суштина је у томе, како каже, да и даље имамо растући број људи на респираторима.

„За нас је важно да нам се број људи на респиратору смањује а да нам се повећава број људи на Сајму и у овим лаким болницама“, рекао је Вучић, додајући да су нам све београдске болнице препуне.

„Осам болница смо претворили у ковид болнице. Нама су све болнице буквално пуне. Ужасно је било лоше што се водила та пропаганда против Сајма. Ја се надам да ми верујете колико је Сајам бољи од болница. Имамо велики број људи који су на респираторима и један број људи који умире и то је зато што смо чекали јер нећемо да идемо на Сајам“, истакао је он.

Према његовим речима, наше болнице изгледају као свемирски брод у односу на болнице које гледамо у западним земљама, и то је зато, како каже, што смо их обновили.

Када је у питању укидање ванредног стања, Вучић је рекао да је по први пут оптимиста и да мисли да ћемо ствари моћи да држимо под контролом уколико будемо дисциплиновани и одговорни.

„Око самог укидања ванредног стања причао сам са стручњацима јер морамо да бринемо о економији, морамо да поченемо да бринемо о животу људи. Они су ми рекли две ствари. Једна је та две недеље, а друга је да почене да се смањује број људи на респираторима, да се повећава број људи у лаким, привременим болницама. Када то будемо успели онда можемо да размишљамо“, рекао је Вучић.

Укидање ванредног стања, према његовом мишљењу, могуће је најраније крајем априла, а најкасније у мају.

Председник је истакао да и када укинемо ванредно стање то неће значити да ћемо моћи да се одрекнемо самодисциплине.

Како каже, за нас је економија је од кључног значаја и да је зато „молио лекаре да кажу први тренутак, а да ниједног секунда не буде угрожено јавно здравље и животи људи, кад је могуће да идемо у отварање“.

„Економија је неодвојива од свега овога, јер ви ћете да тражите од нас да исплаћујемо све плате и пензије. Тражићете од нас да имате увек и струје довољно, да све функционише у телекомуникацијама, а ми приходе немамо, пошто нико ништа не ради. Не зато што неће, већ зато што не може да ради“, рекао је Вучић.

Додао је да ће најтеже бити са отварањем школа, али да се нада да ће у кратком временском периоду бити могуће отварање фабрика, угоститељских и туристичких објеката.

Вучић: О термину избора ћу се договорити са политичарима који су најавили излазак

Председник Србије изјавио је да ће се о термину одржавања избора договорити са политичарима који су најавили да ће на њима учествовати, наглашавајући да се од почетка пандемије коронавируса није бавио страначким питањима и да га то сада не занима.

Говорећи о оптужбама да пандемију користи за политичку кампању, Вучић је рекао да не зна о чему је реч и додао да је обишао само Нови Пазар и Ниш.

„Где год да сам се појавио, увек је било исто. Многи су очекивали, како су објављивали у таблоидима, да корона однесе и мене. Стварно тиме не могу да се бавим“, рекао је он.

Коментаришући критике новинарских удружења због одлуке да конференцијама за медије о коронавирусу више не присуствују новинари, већ да се питања шаљу електронском поштом, Вучић је рекао да је то одлука струке, а да ће бити укинута када интензитет заразе буде у опадању.

 Бета, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар