Почетна » Србија: Тендерски процес за националне ТВ лиценце мора бити отворен и транспарентан

Србија: Тендерски процес за националне ТВ лиценце мора бити отворен и транспарентан

Саопштење медијских организација

од Други Пишу
0 коментар

Партнерске организације Медиа Фреедом Рапид Респонсе (МФРР) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) забринуте су због непостојања транспарентног процеса за доделу националних ТВ фреквенција у Србији и развоја Стратегија за радио и аудиовизуелне медијске услуге.

Регулаторно тело за електронске медије у Србији (РЕМ) објавило је 15. априла 2022. године тендер за четири националне ТВ дозволе, уместо пет фреквенција које су раније биле доступне. Верујемо да тренутном процесу доделе недостаје транспарентност. Фреквенције за емитовање су ограничени ресурс којим би требало да управља независно регулаторно тело, кроз отворене, транспарентне и партиципативне процесе који обезбеђују да коришц́ење спектра доприноси плурализму и разноликости медија.

Према члану 23. Закона о електронским медијима Србије, РЕМ би требало да одреди број националних фреквенција потребних у земљи према седмогодишњем Предлогу стратегије развоја радио и аудиовизуелних медијских услуга. Иако је нацрт стратешког плана стављен на јавну расправу 2015. године, консултацијама је недостајала транспарентност и чинило се да нису укључиле све релевантне актере у дискусију. Тренутно је рок за подношење пријава на тендер 20. јун, а РЕМ своју одлуку треба да објави најкасније до 4. августа.

Алокација фреквенцијског спектра треба да прати отворен и партиципативан процес доношења одлука, као што се одражава у Принципима о слободи изражавања (Principles on Freedom of Expression and Broadcasting Regulation) и регулативи о радиодифузији, заснованој на међународним стандардима слободе изражавања. Овај процес би требало да доведе до усвајања транспарентног плана за фреквенције за емитовање, како би се промовисала њихова оптимална употреба као средство за обезбеђивање разноврсности и мора бити надгледан од стране тела које је заштиц́ено од политичког и комерцијалног мешања.

МФРР је раније истакао забринутост због веома политизованог састава РЕМ-а. Према извештају мисије МФРР-а у Србији за 2021. годину, последње промене чланова РЕМ-а дале су само површне резултате у циљу побољшања његовог имиџа у очима међународних партнера, док се чини да се одлуке РЕМ-а често занемарују и ретко спроводе. У свом извештају о напретку Србије за 2021, ЕУ је такође позвала Србију да ојача независност РЕМ-а „како би му омогуц́ила да ефикасно штити медијски плурализам“. Према акционом плану националне медијске стратегије, измене медијских закона, укључујуц́и и улогу РЕМ-а, планирано је да буду донете 2022. године.

МФРР заједно са НУНС-ом апелује на РЕМ да обезбеди фер и транспарентан тендерски процес за доделу националних ТВ фреквенција, који мора да буде у складу са националним законским захтевима и међународним стандардима о слободи изражавања, а чији резултати морају да обезбеде разнолик и плурални медијски пејзаж у држави. Поред препоруке ЕУ, позивамо се и на свеобухватан план за јачање независности РЕМ-а у предстојец́ој реформи националних медијских закона. Доле потписане организације ц́е наставити да прате овај процес и предстојец́е мере.

 

Потписници:

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Можда ти се свиди

Оставите коментар