Почетна » Шта ако родитељи имају замерку на оцену или начин предавања наставника: Министарка детаљно објаснила све око новог Правилника за основце

Шта ако родитељи имају замерку на оцену или начин предавања наставника: Министарка детаљно објаснила све око новог Правилника за основце

од Други Пишу
0 коментар

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић објаснила је шта ће се дешавати са наставником, уколико више од 50 одсто родитеља једног одељења изрази сумњу да он не поштује закон приликом оцењивања или у било ком сегменту свог рада. Ово је, иначе, једна од новина Правилника о оцењивању у основним школама који је министарка потписала крајем претпрошле недеље.

Како је данас на ТВ Прва изјавила министарка Славица Ђукић Дејановић, овај сегмент новог закона представља покушај да се хармонизује и стандардизује, за све школе на сличан начин, протокол ако се посумња да наставник у свој целокупни рад не врши на одговарајући начин.

„За случај да посумњају да наставник док предаје, евалуира знање ученика, оцењује га и слично, прави одређене грешке које се косе са законом и правилницима, родитељи, ако их има у једном одељењу више од 50 одсто са таквим уверењем, у писаној и потписаној форми могу се обратити школи. Школа доставља тај материјал одељењском старешини, који ту примедбу доставља стручном већу, тј. скупу наставника, као и директору школе, а затим и обавештава родитеље да је поступак кренуо“, истиче министарка.

Даље наводи да стручно веће анализира примедбу родитеља.

„Они могу и да одбаце тај предлог. Свакако о својој одлуци обавештавају директора, који са секретаром и сарадницима доноси дефинитивну одлуку о томе да ли је примедба основана или ће је одбацити“.

Истиче да је важно да се све догађа у оквирима школе, јер је аутономија школе „светиња“.

„Министарство ће и те како реаговати на злоупотребе“

Министарка је истакла да је оваква могућност постојала и раније и да се веома ретко догађа да је родитељи искористе.

Осврћући се на примедбе јавности да може доћи и до злоупотребе овог члана закона, министарка је истакла да ће Министарство просвете и те како реаговати ако уочи да постоје индикације да неко намерно покушава да деградира неког наставника.

„Неће министарство и инспекција ући да кажњавају тог наставника, него ће колеге проценити да ли је основана примедба родитеља. Ако није основана, обуставља се све. Ако је основана, директор доноси план рада. Можда, менторски рад, саветодавни рад, едукација тог наставника, разговор са тим наставником, зависи шта је проблем. Да се просто квалитет и дигнитет, дакле професионално достојанство тог човека доведе до оног нивоа да родитељи у њега поново имају поверење“, каже министарка истичући да није предвиђена никаква санкција нити деградирање професора.

Школа оцењује да ли је основана примедба већине родитеља, а док они не донесу свој суд, наставник наставља са нормалним радом, истиче Ђукић Дејановић.

„Није предвиђена никаква санкција, предвиђена је подршка. За случај да су родитељи незадовољни, јер је школа одлучила да нема елемента за покретање било каквих процедура, у том случају родитељи имају право да се обрате школској управи и онда школска управа поступа врло слично“, објашњава министарка просвете.

„Ко критикује овај правилник, не разуме његов дух“
Министарка Ђукић Дејановић навела је да ове све законске измене имају за циљ да се врати међусобно поверење наставника и родитеља. Додала је да они који критикују правилник нису довољно разумели његов дух и тенденцију.

„Због измењеног односа родитеља према наставницима, за које су вербализације често неадекватне, „он слабо зна, он није ауторитет, нисам сигуран да има шта од њега да научиш“, дете више нема ауторитета у наставнику. И ми овим мерама, кроз ове правилнике покушавамо да заправо зближимо родитеље и наставнике да разговарају о свим проблемима како би слали исте поруке детету. Јер кад ви једном младом човеку шаљете поруку да је нешто бело или црно, он ће ићи у сиву зону размишљања, а она је најгора. Дакле, родитељ и наставник треба у васпитним порукама, у порукама знања, у порукама око ауторитета да имају сличне ставове“, каже министарка.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар