Почетна » Штрајк наставника 1. децембра: Обустава рада због насиља над запосленима

Штрајк наставника 1. децембра: Обустава рада због насиља над запосленима

од Други Пишу
0 коментар

Чланови синдиката Независног синдиката просветних радника Војводине донели су одлуку да због насиља над запосленима у образовању, у знак солидарности и подршке са жртвама насиља на радном месту обуставе рад 1. децембра, саопштио је данас тај синдикат.

„Захтевамо од Министарства просвете да у наредних недељу дана закаже радни састанак са представницима синдиката о неодложним изменама законске регулативе која треба да обезбеди већу заштиту запослених у образовању. У супротном, акције ће бити вишедневне и директније“, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, потребне су јасне и прецизне казне за насилнике, без обзира да ли је реч о насиљу ученика, родитеља, медија, руководства школе, колега према наставнику.

„Неопходно је Кривичним закоником јасно дефинисати најстроже санкције за све оне који су извор насиља ка запосленима у образовању, а због везе са радом у образовној установи“, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да је неопходно поново размотрити питање оцене из владања, као и питање поправљања оцене из владања онима који су се више пута непримерено понашали.

Неопходан је отворен дијалог наставника, психолога, педагога, људи из институција државе како би се нашла правична решења и за ово питање.

Синдикат сматра да је нужно мењати и законску регулативу при пријавама против запослених у образовању.

„Ми радимо јавни посао и сматрамо да је непримерено да надлежне инспекције поступају по анонимним пријавама против наставника и других запослених у систему образовања. Пракса подношења лажних пријава је постала све учесталија и представља наставак насиља према запосленима“, наводи се у саопштењу.

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар