Почетна » Србијо, ко ће да ти лечи децу: Педијатри беже из државних установа, а приватно коштају и до 10.000 динара

Србијо, ко ће да ти лечи децу: Педијатри беже из државних установа, а приватно коштају и до 10.000 динара

од Други Пишу
0 коментар

“Због недостатка педијатара неће бити дежурстава на Дечијем одељењу”; “Немају педијатра, па 5.000 малишана није примило вакцину”; “Две године дом здравља нема педијатра, сви су отишли у приватнике”, само су неке од узнемирујућих вести за све оне који имају или који ће тек имати децу, коју нема више ко да лечи. У државним установама у Србији од 2015. године све је мање дечјих лекара, део је пензионисан, а они млађи одлазе у иностранство или у приватне клинике у којима је цена специјалистичког прегледа и до 10.000 динара.

Општа болница у Прибоју током лета остала је без педијатара, због чега су на Дечијем одељењу укинута дежурства. Из тог разлога, уз одобрење локалне самоуправе, ова установа је у августу ангажовала два пензионисана педијатра и тиме “решила проблем”. Такође, у Пироту су се родитељи, али и лекари, жалили на неподношљиве гужве, јер је у Дечијем диспанзеру дневно, уместо 30 планираних, било и до 60 прегледа, јер су сва деца распоређена на неколицину педијатара, којих је дупло мање у односу на предвиђени број.

“Значајан је недостатак педијатара свуда, али то је пре свега због природног одлива, на који држава није рачунала да ће се десити у оволиком броју и овако брзо. Ту је и проблем специјализација које су тек пре пет година, после много времена, дозвољене. Сад морамо да чекамо да ти млади лекари заврше специјализацију, како би могли да раде, али у међувремену ови старији педијатри, којих је највише у домовима здравља, одлазе у пензију. Нажалост, нема довољно млађих који ће их заменити у истом броју. Када ће то све доћи на своје и изнивелисати се број педијатара са бројем малих пацијената, нико не може да зна”, прича за Нова.рс др Јелена Митровић, начелница педијатрије у Дому здравља “Др Симо Милошевић”.

У државним установама, у домовима здравља, педијатри већ имају и до 70 прегледа дневно.

“Свакако ћемо имати проблем и ми педијатри, али и деца и родитељи. У овом периоду се први пут у историји дешава да млади лекари право са Медицинског факултета одлазе у иностранство, тако да и на тај начин губимо будуће специјалисте. У приватне клинике одлазе углавном старији лекари, који су већ направили име и каријеру. Њих би свакако у државној установи убрзо сачекала пензија, док је младих лекара јако мало и треба од некога да уче, да се на некога угледају кад почну да раде, а таквих је све мање”, наглашава др Митровић.

У октобру ове године чак 5.000 деце није примило вакцине у Темерину, јер је Дом здравља дуже од месец дана био без педијатра.

„Имали смо термин за шестомесечну бебу која је требало да прими трећу дозу вакцине за 7. септембар, а онда су нас неколико дана пре тога позвали из дома здравља да нам саопште да немају педијатра, да је једини који је запослен – на боловању“, испричао је Душан Симић, отац шестомесечне бебе.

Педијатара на бироу Националне службе за запошљавање нема, па је питање како ће државне установе, чак и уз одобрење надлежних, запослити нове дечије лекаре.

На нашем порталу недавно смо објавили причу о Милици Косијер Илић, која живи у Остружници. У питању је мајка двоје деце која се, сваки пут кад се неко од малишана разболи, сусреће с проблемом “непостојећих педијатара”. Наиме, ово насеље је без педијатра већ две године, а сви родитељи принуђени су да иду у Умку, која је удаљена седам километара.

„Тај дом здравља постоји неколико деценија и увек је постојала педијатријска служба. Најпре су нам доступност педијатра смањили на три дана у недељи, док је тај лекар преостала два дана био у Великој Моштаници. Са избијањем пандемије, педијатријска служба у овом насељу је потпуно укинута, а у дому здравља је истакнуто обавештење у ком се наводи да је разлог недостатак кадра. Насеље се у последњих 10 година удвостручило, а децу нема ко да лечи. Остружница и Велика Моштаница делиле су једног педијатра раније и просто је немогуће да у оба ова насеља нема довољно деце за тог једног лекара“, револтирано је испричала Милица.

Још почетком године овај проблем је горео у целој Србији. Мештани ужичке градске општине Севојно су у јануару организовали протесте због недостатка педијатара, јер нису имали код кога да воде болесну децу. Они су захтевали да им надлежни обезбеде рад дечјег лекара у две смене. Ова општина је од краја 2018. године имала само једног педијатра и то у првој смени, а уколико би он из било ког разлога био одсутан, деца би остајала без лекара.

Такође, у априлу су се у насељу Руменка, код Новог Сада, родитељи жалили да немају довољно педијатара за своју децу и да овај проблем траје годинама, а малих пацијената је све више. У амбуланти која би требало да пружа здравствену услугу за око 1.000 деце, колико их сада насељава ово место, непрестано кубуре са педијатром, а кад је једини дечији лекар на боловању, управа ангажује дечјег лекара из пензије.

Најтраженији педијатри све чешће одлазе у приватне ординације и клинике, које мали број родитеља може да приушти јер је дијагностички преглед од 4.000 до 6.000 динара, док је контролни 3.000 (у зависности од установе), а специјалистички педијатријски (нпр. педијатријски пулмолог) кошта и до 10.000 динара.

Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар