Почетна » Тиодоровић: Очекујте пораст оболелих за две недеље

Тиодоровић: Очекујте пораст оболелих за две недеље

од admin
0 коментар

 Он је рекао за “Политику” да је одлазак на море био ризик који није преопоручивао, али да су грађани, и поред тих препорука, отишли на летовање.Он је рекао за “Политику” да је одлазак на море био ризик који није преопоручивао, али да су грађани, и поред тих препорука, отишли на летовање.

Зависно од интересовања, људи су летовали у разним земљама, од Хрватске до Албаније, упркос томе што је у тим државама забележен већи број оболелих него код нас, а Тиодоровић указује да има и оних који су одмор провели у нашим планинама и бањама, али нису поштовали препоруцене мере.

Био сам шокиран када сам видео огроман број људи у аква-парку у Јагодини, где нико не носи маску и не држи растојање. А да не прицам о разним музицким догадајима и прославама у многим градовима Србије. Због школе се сигурно неће појавити велики број оболелих, већ ћемо бележити само спорадицне слуцајеве, навео је епидемилог.

“Када кажемо да је на снази забрана окупљања више од 30 људи, ми нисмо рекли где. Дакле, то се односи и на куће. Свако окупљање великог броја људи у кући или стану је ризик. Зато треба напомињати шта јесте, а шта није дозвољено. Ускоро це кренути сезона обележавања слава. Може да се слави, али са малим бројем људи и уз поштовање мера”, каже др Тиодоровић.

Он наводи да упркос свему морамо да будемо свесни да се одвија један природни процес – прокужавања нације новим вирусом.

“Доста младих је у претходном периоду имало вирус без симптома. То значи да се наша популација прокужава. Колико је тачно грађана стекло имунитет не знамо, а може се сазнати само када се обухвати велики број испитаника”, закључио је Тиодоровић.

Тањуг/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар