Почетна » РАДНИЦИ „ЈУРЕ“ ЖИВЕ У СТРАХУ „Све нас боли, руке, кичма, мишићи, али на боловање НЕ СМЕМО“

РАДНИЦИ „ЈУРЕ“ ЖИВЕ У СТРАХУ „Све нас боли, руке, кичма, мишићи, али на боловање НЕ СМЕМО“

од admin
0 коментар

Радници нишке „Јуре“ запослени на одређено време не смеју да оду на боловање јер страхују да им уговори када истекну више неће бити продужени, каже за „Блиц“ један од запослених у тој јужнокорејској фабрици.

– Посао је врло напоран, ради се стојећи, многи радници се жале да их боле руке, мишићи и кичма. Међутим, нико од радника који су пријављени на одређено не сме на боловање. Сви страхују да им по истеку уговора они неће бити продужени. Па тако ћуте, трпе и раде док могу. И што је најгоре, све је по закону јер послодавац има право да не продужи уговор раднику који је запослен на одређено. Са запосленима за стално је друга прича, они иду на боловање без последица. То су углавном радници који су запослени на почетку, одмах после отварања фабрике – прича за „Блиц“ један од запослених који је желео да остане анониман.

Према његовом сведочењу, норме су веома захтевне и не успевају увек да их испуне.

– Праве се такозване инсталације. Када су у питању неке лакше, онда није проблем направити 150 инсталација у смени. Али ако су теже, онда настају проблеми – менаџери јуре лидере, а лидери раднике, па они који не раде довољно брзо добију санкције, пишу изјаве, добију упозорење или остају два сата после смене да одраде оно што нису стигли, или чак само да вежбају брзину рада. Та два сата им се плаћају, али многима то направи проблем с превозом, будући да долазе са села. Нисмо сигурни ни да ли по закону послодавац има право да нас држи два сата после смене, чак и уз плаћање – додаје овај радник “Јуре”.

Sanja Jovanović i Violeta Petrović dobile su otkaze u

Сања Јовановић и Виолета Петровић добиле су отказе у „Јури“ иако су оболеле од рака

Он каже да запослени имају право на пола сата паузе, али руководиоци захтевају да на радном месту буду пет минута раније.

– Тако немамо ни 25 минута паузе. Неко их искористи да једе, неко да запали цигарету… Радници у ноћној имају две паузе – једну од 20 и једну од 10 минута…

Од државних субвенција плаћају радника годину и по дана

„Јура“ је 2011. године отворила фабрику у Нишу и за ту инвестицију од 15 милиона евра добила подстицаје из буџета 10,5 милиона евра. То је 7.000 евра по радном месту, будући да је уговором предвиђено запошљавање 1.500 радника. Просечна плата је око 30.000 динара, што са доприносима износи око 49.000 динара или око 400 евра. Према тој рачуници, “Јура” је сваком раднику само од субвенција исплатила 17,5 плата или готово годину и по дана рада.

Б. Јаначковић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар