Почетна » „Нико, нико као ја“: Шта саговорници Данаса мисле о Вучићевој изјави да ће његов говор у УН бити у уџбеницима за 100 година

„Нико, нико као ја“: Шта саговорници Данаса мисле о Вучићевој изјави да ће његов говор у УН бити у уџбеницима за 100 година

од Други Пишу
0 коментар

Гостујући у једној ТВ емисији председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће оно што је он изговорио у Уједињеним нацијама бити у уџбеницима за сто година, као и да ће писати како су први пут велике силе овако поражене од једне мале земље.

Наравно, ово није први пут да Вучић себе или оно што ради „ставља“ у уџбенике. Много пута до сада је председник рекао некоме нешто или урадио нешто што се није или никада пре десило или није бар у новијој историји, за који, узгред, не знамо докле сеже, а одакле почиње стара историја.

Саговорници Данаса сагласни су да ће се Вучић и период његове владавине сигурно наћи у уџбеницима, али у мало другачијем контексту од оног како замишља председник.

Бојан Пајтић, професор Правног факултета у Новом Саду, каже да верује да ће се о њему у уџбеницима писати у контексту резолуције о Сребреници која је донета на Генералној Скупштини УН. Међутим, он сматра да се неће писати о његовом говору, јер је тај говор популистички и баналан.

„Вучић ће се памтити по томе што је, у недељама у којима се дешавао масакр у Сребреници, са скупштинске говорнице позивао да се убије сто муслимана за једног Србина, а у уџбеницима ће се та реченица наћи зато што је то најзлочиначкија изјава коју је икад неки Србин изговорио. Он, је, практично, у политичком смислу инспирисао злочине и медијски аболирао злочинце. Памтиће се тај човек и по томе што је Булевар Зорана Ђинђића “преименовао” у Булевар Ратка Младића, чиме је потврдио да не само да нема проблем са злочинима који су се догодили у Сребреници, већ сматра да главни виновник треба да добије свој булевар у престоници Србије“, каже Бојан Пајтић.

„Питање је да ли ће Срба уопште да буде за 100 година“

Социолог и професор Филозофског факултета у Београду Јово Бакић такође верује да ће Вучићев наступ у ОУН остати упамћен.

„Постојаће снимак његовог радикалски срамотног наступа. Сада нам се због њега у свету смеју, а за 100 година, ако Срба уопште буде, чудиће се и они како је могуће да је један стадионски беспризорник представљао њихове претке у ОУН. Можда ће знати да је то била предизборна представа за њему сличне, да је међу њиховим прецима постојала навика да поразе приказују као победе, те да их, између осталог, и због тога више скоро ни нема.

Прича о једном сеоском раскалашном ђилкошу

Душко Радосављевић, политиколог и факултетски професор из Новог Сада за Данас каже да ће историја сигурно памтити Александра Вучића, али не због говора о Резолуцији, већ због тога што је успео да се приближи, па чак и да претекне Слободана Милошевића по начину владања, за кога Радосављевић сматра да је био највећи злотвор у историји Србије.

„Сва је срећа за овај народ и државу што ће историју писати историчари, а не људи који се на силу гурају да уђу у историју. Са друге стране, ја мислим да је оно по чему ће историја памтити Вучића, и то за мање од сто година, је то да је у врло тешкој конкуренцији, до сада највећег српског злотвора који је овај народ имао, а то је Слободан Милошевић, успео да му се приближи, па чак и да га надмаши. Његов наступ, када је реч о Резолуцији, је прича о једном раскалашном сеоском ђилкошу који оде на сеоски вашар и потуче се са свима, а онда сутра оде код свих тих људи са којима се тукао и моли их да му дају нешто да једе. Он оде на неке значајне догађаје и свашта нешто ружно каже, а онда иде на касу ЕУ како би покрпио финансијске рупе, јер је довео државу у такву ситуацију, где је беспризорно пљачка ко год је близак владајућој странци. Ова изјава осим што је нескромна и безобразна, она доводи у сумњу аспекте, не само његове владавине, већ и његове личности. Ја сам рекао ово, ја сам урадио оно, то је потчињавање народа и државе искључиво својој личности што је јако опасно“, закључује професор Душко Радосављевић.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Vesna Andri

Угљеша Бокић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар