Почетна Друштво Чачак и Крушевац два дана чекају резултате због застоја у Батајници

Чачак и Крушевац два дана чекају резултате због застоја у Батајници

од admin
0 коментар

 

Реч је узорцима који су послати у петак и суботу. Укупно је послато 109 брисева, а резултати још нису стигли, упркос, како су навели у Радном тиму, бројним интервенцијама.

Како Н1 сазнаје, слична ситуација је и у Крушевцу. И овај град два дана чека резултате за 84 узорка.

Из Чачка су у петак за Батајницу послата 54 бриса, а у току јучерашњег дана додатних 55.

„Када смо помислили да смо решили проблем свеобухватнијег тестирања искрсао је други проблем, а то је загушење у раду лабораторије. Поучени тиме, јутрос смо послали 42 бриса у Краљево и резултате очекујемо током дана“, изјавио је шеф радног тима из Чачка др Михаило Луковић.

Слична ситуација је, како сазнајемо, и у Крушевцу.

И за Расински округ се чекају резултати тестова за узорке који су послати у петак и суботу. Реч је о 84 узорка.

Иначе, према последњим подацима, у Расинском округу је 109 заражених коронавирусом, од чега 79 у Крушевцу.

Иако је Ветеринарски специјалистички институт започео тестирања узорака на Ковид 19 за пет округа централне и југозападне Србије, њихов дневни капацитет је 40 узорака по округу. Тако да у случају када је узорака више од тог броја, као што се догодило у Чачку и Крушевцу, онда се они транспортују у лабораторију у Батајници.

У Дирекцији за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) у Батајници пре две недеље почело је тестирање узорака на коронавирус.

Како је раније најавила премијерка Ана Брнабић, у тој лабораторији ће моћи дневно да се обради 1.000 узорака. Међутим, званичног одговора о томе зашто се већ два дана чекају резултати тестова, још нема.

Ненад Божовић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар