Почетна » Воћари у страху од временских услова

Воћари у страху од временских услова

од Други Пишу
0 коментар

Блага зима добра је по рачуне за грејање, али се због ње воћари хватају за главу. Хватаће се и потрошачи када их буду дочекале астрономске цене. Воћари страхују да ће временски услови у потпуности да униште њихове производе. Ако се најцрње прогнозе произвођача остваре, несташице ћемо спречити увозом, што лако може да подигне цене у продавницама – баш као што се десило са млеком.

Ову зиму обележиле су прилично високе температуре, због чега су произвођачи у паници. Ако сада, због пролећних температура, воће процвета, а затим температура падне испод нуле и „удари“ мраз, бројно воће, попут кајсија, јабука и шљива ће пропасти.

Како за портал Нова.рс каже Никола Котарац, директор пољопривредне задруге „Воћар“ из Сланкамена, ситуација је за произвођаче проблематична јер нико не може да утиче на род који ће произвести.

„Тренутно, ми смо у божјим рукама. Сада је топло, воће ће да напупи и процвета, па када дођу хладни дани, још ако ‘удари’ мраз, онда ће све да пропадне“, објашњава Котарац.

Према речима овог воћара, велике су шансе да ће, ако мраз погоди тек процветало воће, читав род бити уништен.

„Наравно, може да се деси да нешто ипак ‘успе’ чак и после мраза, али већина рода, око чак 90 одсто, биће у потпуности уништена“, каже наш саговорник.

Котарац ипак истиче да неће бити несташица воћа, с обзиром на то да ћемо оно чега буде фалило – увозити.

„Потрошачи неће остати без воћа, то је сигурно. Једноставно, свега што код нас не буде родило довољно, увозићемо. Међутим, десиће се исто што се десило и са млеком – рафове ће попунити производи из иностранства, који ће се увозити по ко зна којој цени“, каже Котарац.

Да ће топла зима да утиче и на потрошаче, а не само на произвођаче, сматра и агроекономски аналитичар Жарко Галетин.

„Потрошачи ће недвосмислено да осете ове лоше временске прилике. Питање је само колика ће бити штета, о чему је још увек рано да говоримо, али ће засигурно доћи до промена на тржишту. Највећи проблем је рано цветање, а поготово код кајсије“, каже Галетин.

Говорећи о томе како ће се даље мењати ситуација у српским воћњацима, Галетин каже да ће мраза готово сигурно бити до краја зима, а ниске температуре се подразумевају.

„Све то ће оштетити приносе. Прерано је да прогнозирамо размере штете, али није искључено да се окренемо увозу, око којег сам ја лично врло скептичан. Наравно да при увозу постоје најразличитије контроле, али проблем је квалитет“, каже Галетин за Нова.рс.

Ипак, с обзиром на сценарио од којег стрепе Котарац и његове колеге воћари, да ће 90 одсто рода бити уништено, велике су шансе да увоз ипак не буде тако повољан.

„Јешћемо неквалитетно воће“

Галетин објашњава да је воће осетљива роба, која лако губи на квалитету.

„Воће не трпи дугачак транспорт, а такође није добро дуго стајање у хладњачама. Потрошачи најбоље знају да, примера ради, јабука, изгледа као ‘из излога’ али када је засеку схвате да квалитет није баш тако добар, а то се дешава када воће дуго стоји“, истиче Галетин али ипак додаје да то што ће се неке сорте воћа увозити, не значи нужно скок цена.

„Цена увозног воћа неће бити значајно већа од цена производа домаће производње. Једноставно, одређене врсте на тржишту коштају и мање него што наплаћају наши узгајивачи. Међутим, ако у Србији буде превеликог дефицита, инострани произвођачи то могу да окрену у своју корист. Тада воће заиста може значајно да поскупи. Међутим, за сада не делује да ће бити тако, али је чињеница да ћемо јести неквалитетније воће“, упозорава Галетин.

Дуња Марић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар