Почетна » „Зашто вичете на мене? Зато што сте кретен!“: Откривамо скандалозан мобинг директора Института за реуматологију према запосленима

„Зашто вичете на мене? Зато што сте кретен!“: Откривамо скандалозан мобинг директора Института за реуматологију према запосленима

од Други Пишу
0 коментар

Свакодневно вербално насиље, психичко злостављање, кажњавање на најразличитије начине, подсмевање, ускраћивање одлазака на конгресе, стручна усавршавања, али и годишње одморе, слободне дане, чак и одузимање права на вођење евиденције о броју прегледа, само су делић недопустивог управљања Институтом за реуматологију у Београду, од стране директора проф. др Горана Радуновића, о чијем су односу према болници, пацијентима и особљу, запослени писали Министарству здравља и кабинету председнице Владе Србије, али још чекају одговор и реакцију надлежних.

Нашој редакцији обратила се група лекара ове установе са жалбом да су изложени континуираном вербалном насиљу и психичком злостављању од стране в.д. директора проф. др Радуновића и његових најближих сарадника.

Наиме,како наводе, доктор Радуновић је крајем 2020. године именован за в.д. директора Института, а са његовим постављањем на ову функцију, долази до наглог погоршања положаја запослених, о чему сведоче бројни откази у последње три године, које су дали најцењенији лекари, субспецијалисти, онемогућени да раде под “палицом” новог директора.

“Он и његови најближи сарадници креирају лошу радну атмосферу, што резултира падом квалитета здравствене заштите за пацијенте, а расте незадовољство и револт код запослених. Радуновић, са неколицином најужих сарадника, злоупотребљава службени положај, спроводи владавину страха, прави дискриминацију између запослених обезбеђујући својим сарадницима читав низ бенефиција (материјалну корист, службена путовања, поштеду од рада), док на различите начине кажњава ‘непослушнике’ у које спада већина лекара и сестара. Вербално нас злоставља, стопира нам годишње одморе, коришћења слободних дана, премешта нас са једног радног места на друго, онемогућава одлазак на едукације и стручна усавршавања. Све колеге које не припадају уском кругу његових најближих сарадника, назива јавно непријатељима”, у очају за Нова.рс причају лекари ове установе.

Они наводе да је ситуација ескалирала, након што је начелника амбулантне службе др Иван Јеремић који је уједно и близак пријатељ директора, вербално злостављао две медицинске сестре.

“Оне су се обратиле директору, очекујући заштиту, а он је у својој канцеларији, након што су пријавиле Јеремића, викао на њих, говорио да су кретени и претио им батинама и отказом. Једној од сестара, која је имала уговор на одређено време, исти није продужен. Посебан проблем са директором је што са њим не може да се разговара, зато што је из дана у дан на послу у видно алкохолисаном стању”, наглашавају лекари.

Као доказ оваквог дешавања, редакцији Нова.рс је достављен аудио снимак на којем се чује како директор вређа, прети и виче на медицинске сестре. У једном тренутку директор медицинску сестру назива кретеном.

Преносимо део разговора:

Директор проф. др Горан Радуновић: „Зашто сте написали тужбу? Јел има ту елемената за мобинг? Јесте ли Ви мобинговани?”

Медицинска сестра: “Нисам написала тужбу за мобинг”.

Директор проф. др Горан Радуновић: “Него за шта сте написали?”

Медицинска сестра: “Написала сам да доктор (начелник амбуланте) виче на мене”.

Директор проф. др Горан Радуновић: “Па и ја вичем на Вас!”

Медицинска сестра: “Зашто вичете?”

Директор проф. др Горан Радуновић: “Зато што сте кретен, потпуни! Ево сад вам то кажем пред свима овде. ‘Оће неко да сведочи, неће нико!”

Осим вербалног насиља, директор је на вајбер групама са блиским сарадницима и супругом, др Сашом Јањић, која такође ради у Институту, тврде наши саговорници, тајно фотографисао остале лекаре и исмевао их и омаловажавао.

“Називао их је погрдним именима и подсмевао им се”, кажу лекари.

Директор, на вајбер групи, у коју је наша редакција имала увид, коментарише нове колегинице, па каже да су: „Чланице УКБ – Удружења клиничких баба“, а на његову неумесну опаску, још бесрамније одговара докторка Јањић, директорова супруга и додаје да су оне (колегинице):

„Чланице Клуба узалудних и да имају (на Институту) превише уседелица, неудатих, клиничких баба…“.

Кажу да је до сада неоправдано уручио три упозорења пред отказ, а с обзиром да није имао повода, због једог случаја је Институт посетио чак и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

“Након првог случаја упозорења пред отказ, клиничком асистенту др Татјани Раднић Живановић, в.д. директор Радуновић је био позван у Министарство здравља на разговор. Затим је уследила посета помоћника министра, доктора Ђерлека. Директор је упозорен на неадекватно поступање уз обавезивање да неће више тако поступати са лекарима, али је он наставио са бахатим понашањем у још већој мери”, сведоче лекари.

Др Радуновић нема никакву контролу понашања, ни страх, кажу у разговору за Нову лекари.

“Јуче је још једна докторка дала отказ, јер жена више није могла да трпи злостављање. Директор и његова жена понашају се као да је болница њихова приватна установа или кућа, као да смо ми сви њихово власништво. Не поштује се ауторитет, ни рад, ни знање. Само узак круг људи око њих добија одласке на конгресе, путовања, сад су били на петом ове године, а колеге који пишу радове и са конгреса их позивају да држе предавања, директор не одобрава одсуство. Оформио је специјалну комисију која одобрава одласке на конгресе, а у њој су људи који немају академска знања и нису стручни да о томе одлучују. Застрашује особље упозорењима пред отказ за сваку ситницу, чак и када ураде нешто добро, што се њему не допада”, каже један од доктора из групе лекара са Института за реуматологију.

Од недавно је на колегијуму усмено забранио коришћење слободних дана зарађених од обавезних дежурстава.

“Ова одлука је примењива искључиво на ’неподобне докторе’, а не и на његове блиске сараднике. Доктору којем је још пре шест месеци одобрен годишњи одмор, а који је решио да га искористи за одлазак на конгрес, јер на други начин не може да добије одобрење, одмор је стопиран под изговором да не може да се организује служба за физикалну медицину. На тај исти конгрес иде супруга директора. Осим ње, на путовања иде директор, али и његова венчана кума др Биљана Стојић, шефица Службе за физикалну терапију, као и најбоља другарица његове супруге Љиљана Ковачевић, начелница лабораторије, која одлази на конгресе реуматолога широм света, док наши професори седе у Институту и пишу радове, које немају где да изложе”.

Када је Институт за реуматологију први пут ушао у Ковид систем, проф. др Радуновић је са својим тимом све време био измештен у Клинику за ендокринологију УКЦС.

“Они су се тамо бавили клиничким истраживањима у зеленој зони, и ни на који начин нису учествовали у борби са ковидом”, причају лекари.

Наводе и да директор ненаменски троши средства Института и донације, да дели неосноване стимулације блиским сарадницима, међу којима је и његова супруга, а током неколико месеци 2022. године у Институту за реуматологију се нису радиле крвне слике.

“Иако су реагенси и апарат били одобрени од стране РФЗО. Међутим, директор није потписао уговор са Фондом, јер није желео одређеног добављача чиме је угрозио процес рада. Тако су се хитне крвне слике морале носити у лабораторију УКЦС у периоду од октобра 2021. до јануара 2022. године. Потрошена је и велика сума новца за сређивање директоровог кабинета, који је и пре реновирања био у одличном стању, док је просечна старост рачунара у амбулатној служби више од 10 година, а теретни лифт којим се превозе болесници је најчешће у квару. Ипак, за кабинет је купован стилски намештај и кристални лустери”, наглашавају наши саговорници.

Да ситуација буде још гора, др Радуновић је укинуо доступност статистичких података о броју обављених амбулантних прегледа.

“Они су били свима доступни преко информационог система. Укидање транспарентности наступило је након неоснованог кажњавања одређених доктора због недовољног броја прегледа, које је демантовано увидом у статистику из информационог система. Лекари сад немају чак ни увид у сопствену статистику рада. Поред тога, укидање општег прегледа статистике амбулантног рада омогућава уском броју директорових сарадника да буду поштеђени посла. Са друге стране, директор одсуство статистике користи да уском кругу својих сарадника даје стимулације на плату”.

Лекари са којима смо разговарали кажу да је због мобинга и свега наведеног, у последње три године Институт је напустило пет лекара специјалиста и субспецијалиста, као и више медицинских сестара.

“Уколико директор у најкраћем року не поднесе оставку или не буде смењен са функције, спремни смо да ступимо у штрајк, јер је ситуација неподношљива, а наше људско и професионално достојанство урушено до најнижег нивоа. Страхујемо да континуирано малтретирани, понижени, подвргнути вербалном насиљу и онемогућени да се едукујемо, нећемо бити у стању да се адекватно посветимо нашим пацијентима”, апелују лекари Института за реуматологију.

На наша питања о стању на овом Институту, директор проф. др Горан Радуновић није одговорио до закључења овог текста. Одговоре, нажалост, нисмо добили ни од Министарства здравља.

Foto Institut za reumatologiju

Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар