Почетна » Кристијан Мир изразио солидарност Репортера без граница са Миланом Јовановићем и пренео му њихову подршку

Кристијан Мир изразио солидарност Репортера без граница са Миланом Јовановићем и пренео му њихову подршку

од admin
0 коментар

 

„То што данас људи који стоје иза злочина над Миланом Јовановићем нису кажњени за Репортере без граница је неприхватљиво и представља озбиљан напад на слободу медија”, рекао је Кристијан Мир, извршни директор Репортера без граница у Немачкој, након јучерашњег састанка са новинаром портала Жиг инфо из Гроцке у Славко Ћурувија фондацији.

Управо дан после обележавања Светског дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, Мир је одлучио да се сретне са Јовановићем, новинаром коме је пре три године запаљена кућа. Рекао је да Репортери помно прате тај случај и да је он на више начина симболичан када је у питању некажњивост злочина над новинарима – не само у Србији већ и у Европи.

То га је мотивисало да Јовановићу и лично пренесе солидарност и подршку Репортера без граница, који су много пута до сада упозоравали на овај случај и истицали колико је он важан. Овај злочин је био и један од главних разлога за пад рејтинга Србије на годишњим листама РБГ које прате стање медијских слобода у свету.

 

Овај процес ни после три године од паљења куће новинара није окончан. Сада је пред Апелационим судом, пошто су у фебруару првостепено осуђени Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и високи функционер СНС-а, те Владимир Михаиловић и Александар Маринковић.

„Случај Милана Јовановића за нас је симбол који показује ниво слободе медија у Србији и упозорава нас… Миланов случај је симболичан и када је у питању некажњивост злочина над новинарима у Европи, и зато сам овде да покажем солидарност Репортера без граница са њим”, казао је Кристијан Мир после састанка.

Мир је на свом Твитер профилу написао да је решење овог случаја важно као превенција потенцијалних напада на новинаре у будућности.

Додао је и да ће Репортери без граница помно пратити изрицање пресуде за убиство Славка Ћурувије, још једног случаја некажњивости у Србији, која је заказана за 2. децембар.

 

У разговору са извршном директорком Славко Ћурувија фондације Иваном Стевановић, Мир се детаљније упознао и са током суђења оптуженима за убиство Ћурувије и са радом ове организације.

Даница Ђокић   Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар