Почетна » Суд пресудио: Брозовима ништа!

Суд пресудио: Брозовима ништа!

од admin
0 коментар

Наследници бившег југословенског председника добили допунско оставинско решење. Имовина није накнадно пронађена, па није ни било услова за нови поступак. Заступници родбине најављују жалбе

НАСЛЕДНИЦИ некадашњег југословенског председника Јосипа Броза Тита неће добити ништа од имовине коју су тражили, одлучио је Први основни суд у Београду! У допунском оставинском решењу које је потписала судија Љубица Ненадић, суд је као неосноване одбио све захтеве наследника.

Одбијени су и захтеви заступника династије Карађорђевић и државе да се укључе у поступак.

У образложењу решења суд подсећа да је оставински поступак за поделу Титове имовине правоснажно окончан пред Четвртим општинским судом у Београду, још 1991. У њему је подељено око 800 комада одеће, обуће и маршалових личних ствари. Незадовољна, његова супруга Јованка Броз је у марту 2002. поднела захтев за доношење допунског оставинског решења, пошто је у јануару Савезни уставни суд прогласио неуставним Закон о управљању стварима у друштвеној својини које су везане за живот и рад Јосипа Броза. Одлуком Уставног суда, првобитно оставинско решење Четвртог општинског суда изгубило је правно дејство.

Судија Љубица Ненадић даље наводи да се имовина коју су наследници тражили у допунском поступку, а која је престала да буде друштвена својина (уметнине, порцелан, накит, поклони, намештај, нумизматичка и збирка сатова, аутомобили…), не може сматрати накнадно пронађеном заоставштином, па самим тим нису ни испуњени законски услови за доношење допунског оставинског решења.

– Нужан предуслов за доношење решења је да се ради о имовини за коју се у време доношења решења није знало да припада заоставштини, што конкретно није случај. Сада покојна Јованка Броз у току оставинског поступка предлагала је да се расправи и имовина која је касније била обухваћена Законом о управљању стварима у друштвеној својини везаној за живот и рад Тита – образлаже суд.

Такође се додаје да су се Јованкином предлогу успротивили Титови синови Жарко и Александар Миша Броз, а покојни Жарко је као разлог навео да је њен захтев усмерен ка држави.

– Тиме је оспорио наводе покојне Јованке Броз да је имовина, чије је расправљање она предложила, имовина оставиоца – констатује судија Ненадић.

Горан Петронијевић, заступник Титовог унука Јошке, сматра да је овакво тумачење првостепеног суда потпуно погрешно.

– Доношењем одлуке Савезног уставног суда о проглашењу закона неуставним, имовина која се до тог тренутка сматрала друштвеном фактички је новопронађена имовина. Зато је овакво тумачење суда погрешна примена закона и одлуке Уставног суда – каже он.

Виолета Кочић Митачек, заступница сина Мише и унуке Златице Броз, као и Гордана Спасојевић, заступница Титове унуке Светлане Броз, најавиле су, за „Новости“, жалбе.

НЕМА ЗАБРАНЕ РАСПОЛАГАЊАСуд је одбио и неколико предлога Светлане Броз. Првим захтевом она тражи да се привремено забрани располагање имовином која је нађена у чувеном „сефу 555“, у Народној банци, и да се благо нађено у том сефу пребаци у депо суда. Другим захтевом тражи да суд изврши попис целокупне имовине која је била у Титовом поседу у време смрти, а која се сада налази код других лица

В. Црњански Спасојевић     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар