Почетна » Зелени Србије о закону који одобрава закопавање животињског отпада

Зелени Србије о закону који одобрава закопавање животињског отпада

од admin
0 коментар

Радници Пољочуварске службе у Кикинди открили су пре неколико дана случајеве сече и крађе лешева угинулих товљеника у близини једне од фарми у Мокрину. Негде у исто време надлежни су на депонијама смећа у Фекетићу и Ловћенцу нашли велику количину костију животињског порекла. Овакви сценарији су све чешће примећени и у другим војвођанским местима, а и у нашој општини се често дешава да се животињски лешеви одлажу на начин који нарушава екосистем и здравље свих живих бића, па и људи.

Најновијом изменом закона дозвољено је закопавање и спаљивање лешева животиња. Како се наводи, то може да се ради на сточном гробљу, јами гробници, као и на лицу места “уз примену мера које обезбеђују контролу ризика по јавно здравље и здравље животиња”. Зелени Србије: Елементи кривичног дела

Зелени Србије: Елементи кривичног дела

Оштре критике на последњу измену законске регулативе упутили су и Зелени Србије. Директорка Зелених Жаклина Живковић поручила је да је неопходно да се одмах почне са развијањем одговорне и квалитетне индустрије прераде отпада. Она је напоменула да одсуство активног присуства државе у контроли и нелегално одлагање животињског отпада по свим критеријумима има обележја кривичног дела против загађења животне средине и здравља грађана.

“Оваквим путем из еколошке катастрофе у катастрофу нема потребе да идемо у ЕУ, јер на тај начин у њу никад нећемо стићи. Постаћемо ‘задње двориште Европе’ из којег нико и никад неће куповати производе, у страху да се не изложи заразама и епидемијама које могу добити облике катастрофалних размера”, оценила је она.
Живковић је истакла да, док у ЕУ постоје прописи који предвиђају укидање сточних гробља, у Србији се одлагање отпада животињског порекла врши на дивљим депонијама и сметлиштима, често у близини људских насеља и водотокова, угрожавајући безбедност здравља људи и загађујући земљиште и воду. “Не желимо да ширимо панику, али постоји реална брига да се превазиђене болести, заразе, епидемије… из прошлости врате. Ако се буду понављали сценарији из Малог Иђоша, Мокрина, Зрењанина сигурни смо да нас болести неће заобићи”, навела је директорка Зелених.
Жаклина Живковић је објаснила да је пре свега потребно да се овај отпад смањи и преради на месту настанка, упакује у одговарајућу опрему. “Након тога требало би да се отпад адекватно привремено складишти на месту настанка или у трансфер станицама, где ће се разврстати и усмерити, односно транспортовати до места где ће се вршити његов третман. Комунална предузећа нису оспособљења ни технички, ни организационо, а ни стручно за ову логистику збрињавања отпада”, оценила је она.
Према њеним речима, овај процес јесте скуп, али на томе се годинама није радило. Живковић је додала и да, уколико се примени одговарајућа технологија, отпад се може искористити као ресурс за добијање корисних сировина и производа.
“Наши предлози све више наилазе на добар одзив код грађана, али партије на власти немају много слуха. Још увек не разумеју да екологија није трошак, већ она значи и отварање нових радних места, али и мање трошкове за здравство, за санирање последица, већу зараду кроз економију квалитета, и много других, позитивних ствари”, казала је директорка Зелених Србије.

Извор: VOICE-Autonomija!

Можда ти се свиди

Оставите коментар