Почетна » ЦЗК Гроцка: Изложба вајара Бранка Боловића ЛАКИ КОМАДИ

ЦЗК Гроцка: Изложба вајара Бранка Боловића ЛАКИ КОМАДИ

од Жиг Инфо
0 коментар

Центар за културу Гроцка Вас да присуствујете отварању самосталне изложбе скулптура у камену „Лаки комади“ вајара Бранка Боловића у петак, 17. маја 2024. године од 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу општине Гроцка.

Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчар уметности – кустос.
Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.
Изложба скулптура у камену под симболичним називом „Лаки комади“ вајара Бранка Боловића у галерији Ранчићеве куће је ретка прилика да публика види скулпторске радове реализоване у најзахтевнијем материјалу – камену, и то у различитим врстама мермера.
– Иако структурално чврст, тежак и за обраду захтеван, камен у стваралачкој игри Бранка Боловића поприма форме које се косе са особинама свега онога што камен јесте. Наиме, уметник инспирацију за своје радове проналази у примењеној сеоској архитектури наших простора и то оградама од прућа, забранима, међама. Из камена ослобађа и извлачи облике који пропуштају светлост, ваздух и тиме они визуелно постају лагани, танани и отворени, како сугерише и назив изложбе.
Бранко Боловић је рођен у Београду. Дипломирао је на Факултету примењене уметности Универзитета уметности у Београду 2000. године, Одсек примењено вајарство. Реализовао је пет самосталних и учествовао на више од двадесет групних изложби. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Учесник је бројних вајарских симпозијума и сликарских колонија. Учествовао је на добротворним аукцијама слика у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић „Сликари студентима“, као и на хуманитарној изложби Милана Д. Шпичека у организацији Радио Београда.
У оквиру Смотре уметности „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу од 2009. године је активан као технички директор одговоран за извођење скулптура у камену. Као стручни сарадник сарађивао је са вајарима и професорима Миодрагом Живковићем, Миланком Мандићем, Николом Кољом Милуновићем…, и учествовао у реализацији више монументалних споменика у Србији, Црној Гори, Аустрији. Радови му се налазе у галеријским поставкама, као и отвореним јавним просторима („Глава“, Замак културе, Врњачка Бања; „Пар“, Шумадија гранит, Аранђеловац; „Табуре“, парк Буковичке Бање, Аранђеловац…).
Вишегодишњи је стручни сарадник на заштити и рестаурацији спомен обележја на територији општине Чукарица. Учествовао је на рестаурацији и заштити италијанског спомен-парка палим добровољцима у Првом светском рату. До 2023. године бавио се професорским радом на Високој школи струковних студија у Аранђеловцу, смер „Дизајн и обрада камена“. Живи и ствара у Београду.
Ранчићева кућа у Гроцкој је аутентичан простор у коме је свака поставка непоновљиво другачија. Oбјекат је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и традиционални варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства, грађена од природних материјала, бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја.
Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
Изложба траје до 3. јуна 2024. године.

Можда ти се свиди

Оставите коментар