Почетна » НЕСВАКИДАШЊА ПРОМОЦИЈА „Реквијем за један дан“ Лидије Ћирић

НЕСВАКИДАШЊА ПРОМОЦИЈА „Реквијем за један дан“ Лидије Ћирић

од admin
0 коментар

26. јануара у 19 часова у Књижари Плато, Кнез Михајлова 48, одржана је несвакидашња промоција романа „Реквијем за један дан“ Лидије Ћирић.

Наиме, према речима Снежане Милчић, координатора Канцеларије за равноправност полова, ово дело се по двоструком критеријуму уклапа у концепт хуманитарне колико и културолошке акције – најпре као пример аутохтоног женског стваралаштва, али и као дело које храбро проговара о различитим облицима „женског злостављања“.

Роман „Реквијем за један дан“ јесте крајње необична породична сага из које избија аутентични, чудесно пркосни чубурски дух – за који су многи поверовали да је и дефинитивно ишчезао како би сачувао макар нешто од свог достојанства. А о достојанству његових педигрираних јунакиња се, пре свега, и ради у овој понекад урнебесној повести о породичном намирењу рачуна који се не могу ни намирити ни наплатити ни заборавити.

С бруталним поштењем третирајући и очинску и мајчинску патологију, као и манипулативну преосетљивост њихове деце, ауторка је исписала доиста упечатљиву и за наше прилике тотално апартну причу, запањујуће суптилну и слојевиту чак и по највишим књижевним стандардима. Сурова и нежна, духовита и тужна, драматична у свом сивилу али и универзална по оној препознатљивој доколици упокојене нам средње класе – обојеној мрачном ведрином и виталистичким губитништвом. Постоји ли уопште нешто иза нихилизма прљавих породичних тајни, пита се писац са типичном женском жестином. А посвећеном читаоцу овог романа преостаје да се сам запита постоји ли икакав одговор на ово готово индискретно питање.

О роману су говорили: Предраг Марковић, Вена Капор и Милан Журић.

Издавач: СОЛАРИС Нови Сад

Препорука: Сава Дамјанов

Организатор промоције: Наташа Анђелковић

 

ФОТО : Бојана Бока Дурман

Можда ти се свиди

Оставите коментар