Почетна » Речи & Ноте Пеђе Ристића

Речи & Ноте Пеђе Ристића

од admin
0 коментар
IMG c99fc72cc99ada128077c1144686f1ed V

 

Ако сте жељно ишчекивали мултимедијално дело, жеље ће вам овим бити испуњене. Мултиталентован стваралац, Пеђа Ристић, остварио је оно што многима није успело. Овим колажом у књизи „Речи&Ноте“ објединио је сва три књижевна рода: поезију, прозу и драму, само нешто другачијим редоследом. Поред тога садржај ове књге се може читати, али се један део може и слушати, као и добра музика у извођењу овог ствараоца.
Бисер ове збирке је вишечлани, необичан комплет четири приче о таоцима које чине: „Вупи“, „Лапот“, „Хоспис“ и „Добрица“. Не постоји јединствен оквир попут оног у „Декамерону“, већ окосницу, оквир, представља сам мотив жртве и таоца и другачије поимање у различитим временима и културама ових појмова. Иако су различити разлози због којих се ликови у овим причама жртвују (болестан пас / болесна супруга / болесна мајка / болесно дете) и доводе себе у позиције талаца, нажалост, тим путем не стижу до награде и искупљења.

Али, није то једини квалитет ове модерне прозе Пеђе Ристића, већ само један у низу због којег ћете радо читати ова дела. Иновативност и ширину талента овог писца илуструју алтернативни и отворени завршеци ових прича (више варијанти), па је читаоцу активно учешће, разматрање и просуђивање остало отворено.

(Из рецензије Марине Ђенадич)

 

„Сан о Боки“ је драмски текст настао из музике. Запјеваност над Херцег Новим и над животом расписала је партитуру ликова, сцена, призора и дијалога који су се укомпоновали у текст за мјузикл „Сан о Боки“. Главни лик ове приче је музика и мали хотелски оркестар који је изводи. Сви остали су само ликови који плешу по тераси живота. Посебна драгоцјеност ове дрмаске „партитуре“ је радост живљења коју музика доноси сама по себи, али која извире и из срушених снова кроз причу која неухватљиво пркоси и шири ведрину. Предраг Ристић је писац који музику претаче у ријечи и слике. Радост живљења, непресушна енергија, немир, шмек и распјеваност су његове личне особине које су му се „отеле“ и испуниле овај либрето до посљедње поре. Враћајући се у период између два рата Ристић нас доводи заправо до оног вјечитог и свеприсутног „Све је била музика …“

(Из реценције Петра Пејаковића)

 

Тврдити да стихови песама сами по себи имају мање књижевне вредности од поезије, или да их је лакше стварати, да су мање вредни у културном или људском смислу, па стога никако не заслужују назив „поезије“ ‒ такво уверење је одавно застарело. С друге стране, жеља да се сваки отпевани текст сматра литературом одражава неке несрец́не и упорне пристрасности које су штетне и за поезију и за песму. Поезија је самостална уметност, док је текст само један фактор у песми. Мелодија (једнако важна као и лирика, ако не и више), хармонични избори, ритам, аранжман, квалитет певачевог гласа, вредност снимка чине текстуру музичке уметности.

 IMG c99fc72cc99ada128077c1144686f1ed V

Постоје још неке важне разлике. Речи у песми се одвијају у контексту тишине, док су стихови у контексту многих намерних музичких информација, без којих текстови обично не функционишу исто тако, управо зато што су намерно тако осмишљени. Услови тог „окружења“ утичу на конструкцију речи (рефрен и понављање стихова) указују на главне разлике између поезијр и лирике песама. Још нешто: текстовима песама потребни су музика, глас и извођење да би им дали истински живот….

(Из рецензије Петра Пеце Поповића).

Прва промоција мултимедијалног дела Речи&Ноте (шест приповедака, мјузикл „Сан о Боки“, преводи поп и рок познатих хитова) Пеђе Ристића биће одржана у Београду:
У петак, 19. 11. 2021. у 18х у Барwоод-у, Рајићева 12
За речи о делу биће задужени: глумица Рада Ђурићин, новинар и рок хроничар и критичар Пеца Поповић (преко wеб-а), редитељ Петар Пејаковић (преко wеб-а), аутор Пеђа Ристић, уредница Марина Ђенадић
А за музику Пеђа Ристић и гости изненађења.
Боље време ће доћи!
QР потврда о извршеној вакцинацији обавезна!

Друга промоција мултимедијалног дела Речи&Ноте (шест приповедака, мјузикл „Сан о Боки“, преводи поп и рок познатих хитова) Пеђе Ристића биће одржана у Нишу:
У суботу, 27. 11. 2021. у 18х у Дели центру, Давидова 2, Ниш
За речи о делу биће задужени: новинар и рок хроничар и критичар Пеца Поповић (преко wеб-а), редитељ Петар Пејаковић (преко wеб-а),аутор Пеђа Ристић, уредница Марина Ђенадић, одломке из дела Ненад Јањић
А за музику Пеђа Ристић и гости изненађења.
Боље време ће доћи!
QР потврда о извршеној вакцинацији обавезна!

 

 

Добро дошли!

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар