Почетна Локалне вестиБеоград „БАЦИО МЕ ЈЕ НА ПОД И СКИНУО КАПУТ СА МЕНЕ“ Академци на мети лопова у центру града, а њихова искуства су ГРОЗНА

„БАЦИО МЕ ЈЕ НА ПОД И СКИНУО КАПУТ СА МЕНЕ“ Академци на мети лопова у центру града, а њихова искуства су ГРОЗНА

од admin
0 коментар

Ишла сам у поподневним часовима да се видим са другарицом код Вуковог споменика, и у једном тренутку ме је човек са фантомком бацио на под и скинуо капут са мене. Осећала сам се згрожено и истраумирано у том тренутку – започиње своју пичу Милица Јанковић (21), једна од многих недавно покрадених студенткиња на овој локацији.

Милица каже да јој ни на памет није пало да ће јој се усред бела дана, у центру града, када се људи враћају са посла, десити овако нешто.

– Нико ништа није могао да примети, бацио ме је на под из све снаге, а као жена нисам била довољно јака да избегнем то. Догодило се код степеница и помислила сам да ће ме силовати. Нико од нас се више не осећа безбедно. Тај капут вреди као нечије две плате у Србији – прича Милица, која је иначе студент пословног менаџмента на Универзитету „Унион – Никола Тесла“ у Кнез Михаиловој улици. Како додаје, и тамо су јој недавно украли сат док је из читаонице отишла до тоалета.

По причама покрадених студената, лопови су најчешће на потезу Вуков споменик – Правни факултет, а очигледно је релација све шира.

Тако је студенткиња друге године Факултета политичких наука Катарина Цвејић (21), на аутобуској станици „Шест каплара“ код ТЦ „Ушће“, остала без новчаника када је само покушала да помогне странцу.

Katarina Cvejić (21), studentkinja FPN

Катарина Цвејић (21), студенткиња ФПН

– Око 19 сати сам се враћала у „Студењак“ када ми је на станици пришао један Кинез и питао ме да му објасним где је центар града. Очигледно сам му превише брзо објаснила па ме је онда питао и где је Нови Београд, што сам такође објаснила, а да ништа нисам ни осетила ни приметила. Тек када сам дошла у дом видела сам да ми нема новчаника, да су ми украли сва документа и новац – прича Катарина, коју је само 15 минута делило од одласка у банку до њиховог подизања новца са њеног рачуна.

Међутим, то није било све.

– Заборавила сам да ми ПИН шифра стоји у новчанику већ две-три године. Подигли су 7.000 динара, што је скоро једна рата студентског кредита (8.000). Нисам ни обратила пажњу на дечка са којим сам причала и сада бих га тешко и препознала – каже Катарина.

Како додају студенти, на овај исти начин десило се да оџепарена студенткиња остане и без више од 30.000 динара. Ана Грујић (22) тврди да знају за групу која константно краде на овом месту, а исто су покушали и са њом.

Ana Grujić osetila ruku u svojoj torbi

Ана Грујић осетила руку у својој торби

– Мене су покушали да опљачкају на релацији Скадарлија – Зелени венац када сам излазила из аутобуса 27Е, око 20 сати. У једном тренутку осетила сам руку у торби. Окренула сам се ка починиоцу и држала његову руку у мојој торби сва шокирана. У том тренутку је извадио руку и ја сам почела да проверавам да ли су ми ту сва документа и новчаник. Пао ми је мрак на очи и кренула сам ка њему питајући га шта то покушава да уради. Он је кренуо да ме физички нападне, али је почео да бежи када сам позвала полицију – прича Ана, иначе четврта година Факултета ветеринарске медицине.

Како каже, у питању су четири малолетника старости од 14 до 16 година, од којих је једна била девојка.

Сви покрадени студенти сагласни су у томе да је потребно да се на овим локацијама повећају мере заштите.

Policija viđena danas kod Vukovog spomenika

Полиција виђена данас код Вуковог споменика

– Треба узети у обзир да ли су у близини факултети и центар града где доста младих излази провод. Полицијске патроле да не буду присутне само до 22 сати, јер велики проблем имамо и у ноћним часовима. Мене је у после поноћи, док сам чекала ноћни превоз, стартовао мигрант и хтео да ме нападне физички. Је ли треба да носимо сузавце са собом? Ја као девојка прво гледам како ћу да се заштитим – прича Ана.

Ова три случаја само су један од разлога зашто је на Правном факултету данас покренута Петиција за повећање нивоа сигурности и заштите на целом потезу Вуков споменик – Правни факултет.

Potpisivanje peticije na Pravnom fakultetu

Потписивање петиције на Правном факултету

Вукашин Бараћ, студент Правног факултета поднео је молбу Студенском парламенту.

– Одлучили смо да се одазовемо позиву јер су крађе почеле и на нашем факултету. По читаоници, библиотеци, а и читавом реону. Очекујемо да ће велики број људи потписати петицију с обзиром да је и Студентски парламент Београдског универзитета подржао целу ову причу. Позивамо не само студенте него и грађане који су били жртве такве приче. Ја као студент продекан сматрам да имам одговорност према својим студентима. Полиција нешто мора да учини, био то већи број патрола на целом том потезу, постављање камера или нека врста полицајца у цивилу који це туда шетати. Ово је заиста проблем и није уопште шала, студенти не могу ни да се опусте више нигде – каже Јована Танасић, студент продекан Правног факултета.

Потписивање петиције биће организовано сваке среде и четвртка од 11 до 14 сати на Правном факултету.

Мирослава Бркиц   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар