Почетна » Београђани код лекара иду у просеку 10 ПУТА ГОДИШЊЕ, а ево где се НАЈДУЖЕ ЧЕКА

Београђани код лекара иду у просеку 10 ПУТА ГОДИШЊЕ, а ево где се НАЈДУЖЕ ЧЕКА

од admin
0 коментар

Одрасли Београђани посећују лекара у просеку десет пута годишње, доктору се најчешће иде у Гроцкој, а најређе у Новом Београду, показују последњи подаци Градског завода за јавно здравље (ГЗЗЈЗ).

Истраживањем је откривено и да су грађани у 2016. избегавали домове здравља где се чека на заказани термин, али и оне где је особље нељубазно.

Београђани су најчешће ишли код свог изабраног лекара (6,1 пут), знатно ређе код његовог колеге из исте здравствене установе (1,7 пута), а најређе су се одлучивали за приватног лекара (1,2 пута). Лекаре у државним установама најчешће су посећивали Грочани (11,6 пута), а приватницима су се најчешће обраћали Младеновчани, више од три пута годишње. Случајно или не, али Младеновчани су, показало је истраживање, уједно и најмање задовољни љубазношћу медицинских сестара на шалтеру. Незавидно друго место најнељубазнијих однео је ДЗ „Лазаревац“, а следи „Раковица“.

Интересантно је да су становници Новог Београда, најмногољудније београдске општине, најређе ишли лекару (у просеку 6,1 пута). Новобеограђане извесно не одбија нељубазност особља јер су према истом истраживању најљубазније сестре управо из ДЗ „Нови Београд“, које у тесној победи прате њихове колегинице са Савског венца и Гроцке.

С друге стране, могуће је да чекање на заказани термин одбија Новобеограђане јер подаци показују да више од 70 одсто њих преглед чека дуже од три дана. Са сличним проблемом суочавају се и грађани у Земуну, на Чукарици и Врачару. За разлику од њих, житељи Барајева и Лазаревца најбрже решавају своје здравствене проблеме: чак 80 одсто њих дође на ред истога дана, без заказивања или са заказивањем за исти дан.

На прегледе у Дому здравља Стари град чека се од једног до три дана. Чини се да то нема много везе са повећањем броја превентивних прегледа, на које позивају републичке здравствене установе.

Ljubazne medicinske sestre na ceni

– На превентивне прегледе долази веома мало људи, свега четири до пет одсто од укупних посета. Велику већину чине они који долазе са одређеним проблемом – објашњава Весна Јањушевић, директорка ДЗ „Стари град“.

Даме све чешће код гинеколога

Београђанке су изабране гинекологе у службама за здравствену заштиту жена у просеку посећивали 3,9 пута годишње. Број посета повећава се са нивоом образовања и материјалним статусом. Највише жена је у приватне клинике одлазило из општине Раковица, а најмање са Савског венца.

Малишане прегледају исти дан

Највише деце (76,8 одсто од укупног броја посета) у већини домова здравља примано је код лекара истог дана, без заказивања или уз заказивање за исти дан. Највећа гужва је, као и претходне године, била у домовима здравља „Врачар“, „Звездара“ и „Савски венац“. Малишани најбрже дођу на ред на Палилули и у Барајеву.

Јована Тодоров    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар