Почетна » Бизнисмени чекају нижу цену ПКБ, запослени сматрају да се продаје у бесцење

Бизнисмени чекају нижу цену ПКБ, запослени сматрају да се продаје у бесцење

од admin
0 коментар

Влада Србије и град Београд највероватније ће снизити цену ПКБ са 154 на 91 милион евра, што је 30 одсто тржишне вредности те компаније, сазнаје „Блиц“.

– Опет се нико није јавио на оглас који је расписан у децембру, иако је цена већ била умањена на 51 одсто. То је очигледно скупо за домаће компаније, а стране се плаше да уђу у овај посао због тога што им је несигурно како ће се решити проблем власништва над скоро 18.000 хектара земље – објашњава извор „Блица“ из Владе Србије.
Наш саговорник каже да постоји и бојазан да након 31. маја, када престаје забрана принудне наплате, повериоци нагрну на имовину како би наплатили потраживања од 70 милиона евра.

– Процене су да је боље и да се прода по нижој цени него да оде у стечај – каже извор „Блица“.

Да је цена висока сматра и Петар Матијевић, власник месне индустрије „Матијевић“, који је заједно са Миодрагом Костићем и његовом „МК групом“ направио конзорцијум како би дошли у посед ПКБ.

– Купићемо ПКБ само ако цена падне и буде прихватљива. Држава треба да има у виду да је дошло до драстичног пада цена пољопривредних производа прошле године и да постоји ризик улагања у ову област – каже Матијевић за „Блиц“.

И док је за инвеститоре цена висока, запослени сматрају да се компанија продаје у бесцење и незаконито.

– Државно земљиште по закону не може бити продато. Осим тога, ПКБ има одржив модел пословања са профитом. Држава би требало да пусти да ПКБ као државно предузеће послује по тржишним принципима. Сагласни смо са рационализацијом броја запослених, али не и са распродајом фирме – каже Никола Лазић из Независног синдиката ПКБ.

извор Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар