Почетна » Просветари опет излазе на улицу

Просветари опет излазе на улицу

од admin
0 коментар

Штрајк у просвети траје четири месеца и ако се настави, завршетак школске године је неизвестан, рекли су данас челници два синдиката образовања и најавили протест за 17. март, а траже и ванредну седницу скупштине чија би тема била стање у образовању.

„До сада су наша одељења изагубила 124 часа, а ако штрајк буде настављен, школска година неће бити завршена“, рекао је председник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Слободан Брајковић.

Просветари у штрајку неће држати допунске и додатне часове, припреме за матуру и такмичења, седнице одељенских већа, рекао је Брајковић на конференцији за новинаре и навео да су се синдикати на тај потез одлучили због смањења зарада.

„Ако Министарство просвете одбије од плате, просветни радници нису у обавези да надокнаде часове, а самим тим школска година неће моћи регуларно да се заврши,“ рекао је Брајковић.

Просветни радници, како је речено, 17. марта излазе на улицу, протестом испред Народне скупштине, а потом шетњом до Владе Србије и Министарства просвете.

На протесту ће, како је речено, између осталог затражити оставку министра Срдјана Вербића.

Портпарол Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је на конференцији да је актуелни штрајк просветних радника један од најдужих.

„Међутим, то скоро да никога не занима“, рекла је Јанковић и подсетила да су се осим ресорном министру, обраћали и влади и да сада траже и ванредно заседнаје Народне скупштине на којем би тема била ситуација у образовању, које, како је речено на скупу, тоне.

Јанковић је апеловала и на родитеље да подрже просветне раднике на протесту.
Унија и СРПС нису потписали Посебан колективни уговор и наставили су штрајк јер, како су објаснили, нису добили гаранције када и на који начин ће просветним радницима бити исплаћена једна плата, у циљу побољшања материјалног положаја.

Та два синдиката захтевају од министра просвете да до исплате другог дела зарада за фебруар 2015. године, које треба да буде 21. марта, омогући синдикатима да одмах потпишу Посебан колективни уговор и да повуче допис о умањењу зарада.

Уколико министар просвете то не учини, запослени више неће држати седнице одељенских и наставничких већа, па тиме ни закључивати оцене, неће бити припрема деце за матурске испите, нити њиховог одржавања.

„У дневнике рада надаље ће се, уместо одржаног часа, уписивати сразмерни део ( на пример 0,66), за колико је умањена зарада. Тако ће број часова, на крају школске године бити мањи од планираног, што ће довести до нерегуларног завршетка школске године“, стоји у захтеву министру.

Челници та два синдиката још једном су апеловали на премијера Александра Вучића да прими просветне раднике и да се надје решење за вишемесецни проблем.
Како је речено, у штрајку је и даље око 700 школа.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар