Почетна » „Ова држава је лопов, а ми смо доказ“

„Ова држава је лопов, а ми смо доказ“

од admin
0 коментар

Замислите да вас пресретну лопови и украду вам новац. Е, сад у позицију лопова ставите државу. Јасно ти каже: дуг није твој, али мораш ти да платиш. Нема разлике!

Овако причају супружници Михаило и Радмила Рибаћ из Чајетине које, због рачуна за заједничку потрошњу струје у ходницима и подруму зграде у Светосавској Ф, ЕПС дужи за 240.000 динара.

У згради су 24 стана, али сав цех пао је на леђа Рибаћа.

Рибаћеви су се из Метохије дошли у Чајетину. Међу првима су се 1986. уселили у зграду у којој тих дана није било струје у ходницима.

– Отишао сам да пријавим да не ради светло на степеништу. Проблем је решен, а ја сам заведен као власник бројила за заједничку потрошњу – каже Рибаћ.

Две и по деценије ишао је по комшилуку од врата до врата и од станара прикупљао новац да се дуг измири. Трошак се равноправно делио на 24 домаћинства.

Већина станара престала је временом да измирује свој део, а због неплаћања ЕПС је пре две и по године искључио струју у ходницима и подруму, а дуг од 240.000 динара приписан је Рибаћу.

– Од ЕПС-а сам у септембру 2014. добио потврду да је бројило које се води на моје име заједничко. Али, ни то не вреди. Рекли су и да је власништво бројила могуће променити, али тек пошто се цео дуг плати – прича овај пензионер.

Поново је затражио помоћ комшија, молећи их да поделе трошкове. Предложио је да свака породица у наредних десет месеци да по 1.000 динара месечно да се минус анулира. Подршку је добио од само седморо.

У међувремену, ЕПС је ангажовао Раденка Ракоњца, приватног извршитеља из Краљева.

– И извршитељ је признао да дуг није наш, али да он с тим нема ништа и да мора да наплати. Већ нам је са рачуна у марту запленио 6.726 динара, али то је само полумесечна рата – каже Радмила.

Начин за решавања проблема, како нам је речено у ЕПС-у, јесте измирење дуга, а потом пребацивање бројила са Рибаћа на Скупштину станара.

Михаило тежак болесник
После инфаркта сам имао пет операција на срцу. Због прегањања са ЕПС-ом и стреса, уплашен сам за здравље. Од пензије издржавамо сина инжењера који је запослен, али не прима плату. Сада, када ми одбијају дугове за струју, да немам ми за лекове, јада се Михаило Рибаћ.

Владимир Лојаница    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар