Почетна » САМО БАХАТО? Београђане нема ко да вози а они купују ЛУКСУЗНЕ аутобусе

САМО БАХАТО? Београђане нема ко да вози а они купују ЛУКСУЗНЕ аутобусе

од admin
0 коментар

 

ГРАДСКО саобраћајно предузеће „Београд“ купило је два туристичка аутобуса марке „ивеко“ са 55 места, за нешто више од 74 милиона динара. На питање како ће ГСП да користи ове аутобусе, „Новости“ нису добиле одговор званичника. Док нас градско превозничко предузеће упућује на Секретаријат за градски превоз, са ове адресе нам јављају да би, ипак, требало да нам одговори ГСП.

Овај превозник је тендер за куповину аутобуса расписао у новембру, али су пристигле понуде одбијене као неприхватљиве. У складу са законом, управа предузећа је, затим, спровела преговарачки поступак и позив за подношење понуда упућен је „Ремонт Ераковићу“ из Клиса у Хрватској и „Аутобусу“ из Новог Сада. Одлучено је да се аутобуси марке „ивеко“ набаве од новосадске фирме „Аутобус“, и то за 74.268.000 динара, односно 621.848 евра. Према тендерској документацији, објављеној на званичном сајту Града Београда, у цену улазе и дијагностички уређаји, опрема и алати, као и трошкови царине и обука кадрова, а само возила коштају 71,1 милион динара.

Када се зна да је цена просечног соло аутобуса који се користи за превоз путника у јавном превозу око 130.000 евра, рачуница каже да је ГСП по цени два туристичка могао да купи четири возила за превоз грађана.

Упућени из ГСП кажу да је последњи аутобус овог типа, за туристичке намене, градски превозник купио пре 18 година и да се користи за „потребе предузећа“. То заправо значи да аутобус може да се изнајми за превоз путника, за превоз страних делегација које посећују престоницу, спортских тимова који гостују у Београду и слично. Уједно, користи га и 25 синдиката да своје чланове воде на излете, на рекреативне опоравке широм Србије, али и до дестинација у Грчкој. Последњи пут, у новембру 2018. године је, на пример, један од 25 синдиката ГСП своје чланове водио у Солун управо поменутим аутобусом.

 

РАСПИСУЈУ НОВУ ЈАВНУ НАБАВКУ

ПРЕМА најавама градских челника, ускоро би требало да се распише и јавна набавка за куповину аутобуса који ће се користити за превоз путника. О којем броју возила је тачно реч, још се не зна, пошто су надлежни неколико пута мењали одлуке.

 

С.Б Милошевић, Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар