Почетна » Бесплатне књиге иду ка периферији

Бесплатне књиге иду ка периферији

од admin
0 коментар

Родитељи до 24. марта достављају пријаве да уџбенике добијају џабе. У ОШ „Никола Тесла“ у насељу Винча од 2.500 пријавило се 1.300 ученика

У ОСНОВНИМ школама увелико траје подношење пријава и документације за добијање бесплатних уџбеника, а продужени рок за достављање података истиче 24. марта. Већина школа је поделила упитнике свим родитељима, а одзив зависи од општине до општине. Тако је највише попуњених захтева стигло из приградских насеља, где је материјална ситуација грађана лошија него у центру града.

Родитеље највише збуњују непознати критеријуми на основу којих ће се одлучивати ко ће имати право на бесплатне уџбенике. Једна од ставки коју треба попунити је и категорија материјалног статуса породице, а међу понуђеним је и да су оба родитеља запослена са ниским примањима. Нејасно је, међутим, шта су то ниска примања и ко се сврстава у ту категорију.

– Претпостављам да се мисли на минималну зараду – наводи Драгољуб Гачић, директор ОШ „Никола Тесла“ из Винче. – Материјална ситуација родитеља на територији Гроцке је слабија него у неким другим деловима града, што показује и податак да смо до петка добили око 1.300 захтева од 2.500 колико смо поделили родитељима.

Према речима Оливере Корошец, директорке ОШ „Милена Павловић Барили“ у Вишњичкој бањи, формулари су подељени свим родитељима, а досада је попуњено 87, иако школа има 720 ученика. Она наводи да је актив директора основних школа упутио допис Секретаријату за образовање са питањем шта да раде са уџбеницима из претходних година.

Пошто ове године истиче циклус од три године, наставници поново бирају књиге – објашњава Гачић. – Ако изаберу издаваче као претходних година моћи ћемо да поделимо те књиге и онима који немају право на бесплатне уџбенике. У супротном, можда можемо да их поклонимо школама у унутрашњости. Трећа солуција је, нажалост, да заврше као стара хартија.

ОСТАЈУ У ТРАЈНОМ ВЛАСНИШТВУ

ПРОЈЕКТОМ бесплатних уџбеника предвиђено је да ученици од првог до четвртог разреда добију књиге вредности 4.000 динара, петог и шестог – 6.000, седмог и осмог – 8.000. Још 40.000 основаца добиће половину овог износа.

Деца ће моћи по уџбеницима да подвлаче, заокружују, дописују јер се неће враћати, већ ће ученицима остати у трајном власништву.

Б. Борисављевић     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар