Почетна » Да ли је „фризерка“ запослена са фалсификованим потписом?

Да ли је „фризерка“ запослена са фалсификованим потписом?

Ко је потписао документ?

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Како кажу из Про боно савета, фалсификовање потписа је регулисано под кривичним делом Фалсификовања исправе, које је уређено 355. чланом Кривичног законика. Ко направи лажну или преиначи праву исправу у намери да се таква исправа употреби као права или ко лажну или неистиниту исправу употреби као праву или је набави ради употребе, казниће се затвором до три године.

Из ове организације још наводе да би се утврдило да је дошло до фалсификовања потписа, спровешће се вештачење рукописа окривљене особе. Битна претпоставка за вештачење рукописа и потписа је обезбеђивање оригинала спорних докумената и других доказа који садрже потписе и рукопис за које се претпоставља да садрже сва карактеристична обележја нормалног, неискривљеног рукописа одређеног скриптора.

  • Ви можете поднети кривичну пријаву полицији или основном тужилаштву надлежном у месту у којем је кривично дело извршено. Кривичну пријаву можете поднети писмено, усмено на записник, а закон предвиђаа и могућност подношења кривичне пријаве телефоном или смсом, али се то у пракси ретко дешава, па Вам ми саветујемо да је поднесете писмено. Подношење кривичне пријаве се не плаћа. Будући да је ово кривично дело које се суд гони по службеној дужности, адвокат Вам можда неће бити потребан, јер ће надлежни тужилац бити јавни тужилац. Ваше је да поднесете кривичну пријаву и сарађујете у поступку, наводе са интернет портала за бесплатну правну помоћ.

Жиг инфо је јуче објавио вест да је ћерка секретарке Спортског савеза Живке, Љубица Комленац од 1. јануара 2022., године примљена је у радни однос на неодређено време на место стручног сарадника у области школског и предшколског спорта.

Одлука је, наводно, донета на Управном одбору 23. децембра 2021. године на којем су била присутни сви чланови.

Међутим, два члана Управног одбора тврди да на тај дан није било речи о примању у стални радни однос Љубице Комленац, док један члан тврди да уопште није ни присуствовао тој седници, иако је његово име наведено да јесте.

Председник Спортског савеза општине Гроцка, на питање да ли је потписао ову одлуку Управног одбора од 23 децембра 2021., рекао је да се не сећа, односно да не верује да је потписао. Ипак Благојевић је потврдио, односно рекао је да се сећа да је потписао уговор о раду за Љубицу Комленац, ћерку секретарке овог Савеза Живке Ђорђевић Комленац.

Упоређујући ова два потписа, не може а да се не доведе у сумњу да је извршено кривично дело које је уређено Кривичним закоником, односно да је извршено фалсификовање потписа.

Наиме, потписи председника Спортског савеза општине Гроцка, Мирослава Благојевића се разликују на Записнику одржаног Управног одбора овог савеза од 23.12.2021. године, као и са Уговора о раду потписаним са Љубицом Комленац.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна фотографија: Илустрација – карикатура

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар