Почетна » И након 8 година обећања, Бајатовић је рекао да се тренутно ради гас у Гроцкој

И након 8 година обећања, Бајатовић је рекао да се тренутно ради гас у Гроцкој

од admin
0 коментар

Бајатовић је рекао да се тренутно ради гасификација у Земуну и Гроцкој и да се завршава у Раковици.

Он је навео да је Србијагас добио задатак од врха државе да спроведе гасификацију у целој земљи и додао да ће у то бити укључена и Влада Србија.

– Урадили смо већ неке округе, али често имамо проблем са административним препрекама, катастром, често не знамо власнике – навео је Бајатовић.

 

Грочански „Гас на Бојани“ (подсетимо се)

 

Гасификацију Гроцке 2012. године почиње да ради приватна фирма „Милленијум теам“. Иако пројекат финансира јавно предузеће Србијагас, извођаче радова бирала је општина Гроцка.

Тројни уговор предвиђао је да се потрошачи у Гроцкој прикључе на мрежу у сезони 2014/2015. До дана данашњег, Грочани нису прикључени на дистрибутивну мрежу. Подсетимо се, уговор је потписао председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић, који је раније за медије рекао да се не сећа детаља. Симоновић је са ове функције именован за директора Железница Србије, а затим смењен после више афера, попут нерационалних трошкова за путовања и дневнице, као и навода о спорним исплатама приватним фирмама.

За разговор о гасификацији није било расположено никада ни актуелно руководство Гроцке. Пред медије нису желели ни представници извођачке фирме „Миленијум тим“. Гасификацију у Гроцкој пратиле су и апсурдне ситуације, а једна од њих је и да је фирма која је учествовала у изградњи гасовода вишак земље одлагала на један плац крај Дунава, који није јавна површина. Користила га је приватна фирма „Дунавац“. Уз брдо земље власник „Дунавца“ добио је решење локалног комуналног инспектора у којем му се налагало да за седам дана плац доведе у чисто и уредно стање и то о свом трошку. Потписник решења, комунални инспектор Предраг Јовановић, није хтео да пред медијима одговори на питање по којој логици је од власника фирме „Дунавац“, уместо од извођача радова на гасификацији, практично тражио да уклони брдо земље. Жиг Инфо је затражио, по Закону доступности информације од јавног значаја да нам се пошаље број грађевинске и локацијске дозволе извођача радова на пројекту „Гасификације“. Такође смо затражили да, уколико нема издате дозволе да нас обавесте. У одговору стоји да извођачи радова нису поднели захтев за овим дозволама.

Независни члан Надзорног одбора ЈП „Србија Гас“ Зоран јанковић доставио је документацију у којем се таксативно наведено да су ГО Гроцка и Србија Гас оштећени за 29 360 080, 80 евра и да је целокупна сума новца исплаћена у више рата, а да радови никада нису завршени.

2016. године на место председника ГО Гроцка поново се поставља напредњак Драгољуб Симоновић. Крајем исте године, за гасификацију Гроцке поново креће интересовање медија. Како се тада наводило, предузећу „Миленијум тим“ из Београда рок за завршетак гасовода на подручју Гроцке продужен је за четири године јер није могло да настави градњу без комплетног Просторног плана општине! Овај проблем настао је због нерешених имовинско-правних односа, наводе из „Миленијум тима“. Према тадашњим најавама, Врчинци ће се на овај енергент грејати први и то од Нове године, а друга насеља од августа 2018. Иако је извођач радова пробио рок, партнери су наставили сарадњу са њим. Општина Гроцка имала је објашњење: – Због недостатка комплетне планске документације претежно за северни део општине, рок за извршење радова продужен је анексом. Из „Миленијум тима“ су тада додали да су им посао кочили нерешени имовинско-правни односи, због чега су издејствовали продужетак рока за завршетак гасовода. – До сада је изграђено 160 километара мреже гасовода, на територији целе општине – истичу из ове компаније. – Део дистрибутивне мреже изграђене у Врчину биће пуштен у рад после Нове године. После Врчина, радници ће се преселити у друга насеља. Завршиће започете гасне мреже у Гроцкој, Бегаљици, Пударцима, Умчарима, Дражњу и Брестовику, наводило се у медијима.

Инфо служба ГО Гроцка, 10 марта 2017. године, у саопштењу за јавност објавила је да је председник градске општине Драгољуб Симоновић одржао  састанак са представницима ЈП Србијагас , у циљу убрзаног наставка изградње гасовода на територији општине Гроцка. Представници ЈП Србијагас током састанка су обећали да ће се до краја године завршити дистрибутивну гасоводну мрежу у Гроцкој и Заклопачи, а настојаће да тим обухвате и јужни део општине где је гасоводна мрежа постављена. Врчин на овом састанку није споменут, барем не у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка.

До данашњег дана, на поднете кривичне пријаве у вези гасификације Гроцке, не зна се исход јер оне који су поднели пријаве нико није обавестио о исходу, као ни да ли је поступак у току. Врчин, што се тиче ове „нове мреже“, још није прикључен на гасовод, а нису урађене ни потребне гасне подстанице. Међутим, Бајатовић данас поново каже да се гасификација у ГО Гроцка тренутно ради.

 

За Жиг инфо:
Милан Јовановић, Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар