Почетна » Веће Општине Гроцка: Седница Већа затворена за новинаре како информације и ставови не би били произвољно тумачени

Веће Општине Гроцка: Седница Већа затворена за новинаре како информације и ставови не би били произвољно тумачени

Одговор на питање УНС-а

од Жиг Инфо
0 коментар

Удружењу новинара Србије (УНС) је на питање зашто су седнице Већа општине Гроцка затворене за јавност из кабинета председника општине Драгана Пантелића одговорено је да је оваква одлука донета како информације и ставови не би били произвољно тумачени и презентовани јавности.

„Узимајући у обзир питања о којима се расправља на седници а која се између осталог тичу физичких лица и као таква подлежу заштити у складу са Законом о заштити података о личности („Сл.гласник РС“ бр. 87/2018), те како информације и ставове изнесене током расправе од стране чланова извршног органа Већа градске општине Гроцка не би биле произвољно тумачене и на тај начин презентоване јавности“, наведено је у образложењу.

Веће наводи да разуме интересовање јавности да има увид и располаже информацијама и одлукама које овај извршни орган доноси.

Из Већа градске општине Гроцка додају да је Пословником о раду предвиђено да су седнице јавне осим уколико се другачије не одлучи, као и да Веће обезбеђује јавност рада давањем информација средствима јавног информисања, одржавањем конференција за штампу, издавањем саопштења или на други адекватан начин.

Подсетимо, уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић рекао је за сајт УНС-а да је седница Већа затворена за све медије када су се новинари овог портала појавили у сали и да им није образложено због чега се то чини.

„Председник ГО Гроцка, Драган Пантелић је, због нашег присуства, затворио седницу за јавност, без икаквог образложења“, рекао је Маторчевић.

Маторчевић је подсетио да седнице могу да се затворе за јавност, али да се то не може учинити без образложења.

„Седнице Већа ГО Гроцка, гледано правно, просто је немогуће затворити за јавност, јер не постоје околности које би довеле до тога“, додао је уредник Жиг инфа.

Иначе, новинару Жиг инфа Зорану Лалићу је пре два месеца било забрањено да присуствује седници, а Пантелић је тада рекао за УНС да Лалић није пуштен јер претходно није најавио да жели да присуствује седници.

Овог пута редакција Жиг инфа је уредно пријавила своје присуство на седницама Скупштине општине и Градског већа Гроцке председници Скупштине Весни Дамњановић и председнику општине Драгану Пантелићу, али је седница затворена кад су се појавили новинари.

Можда ти се свиди

Оставите коментар